Δράση για μια Άλλη Πόλη-"Συμμετοχή", "Democracy Values" και άλλα φληναφήματα...

2020-10-29 18:10

Η πλατφόρμα επικοινωνίας των νέων του Δήμου Βριλησσίων φτιάχτηκε, παρουσιάστηκε και... ξεχάστηκε!

 

 

                        Οι πολιτικοί...

 

Νοέμβριος 2018: «Νέες δυναμικές και δημιουργικές δράσεις συμμετοχής και συνεργασίας για τη νεολαία του Δήμου Βριλησσίων είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Δήμος όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης σε ομιλία του. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διημερίδα με θέμα την παρουσίαση του έργου Democracy Values for Youth Participation που αφορά τη λειτουργία ενός οργανωμένου πλαισίου επικοινωνίας μεταξύ των νέων ανθρώπων και της δημοτικής αρχής με τη μορφή ψηφιακής πλατφόρμας... Ο Δήμος όρισε για πρώτη φορά υπευθύνους για θέματα νεολαίας με συγκεκριμένο έργο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός δημοτικού πλαισίου στρατηγικής το οποίο να δίνει την ευκαιρία στη νεολαία του Δήμου να αναπτύξει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους... Κλείνοντας την ομιλία του στην παραπάνω ημερίδα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «οι νέοι του Δήμου και ο Δήμος Βριλησσίων, όλοι μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιτυχή λειτουργία των προαναφερόμενων δράσεων, ώστε οι νέοι να λάβουν ως θετικό αποτέλεσμα την υποστήριξη και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες και τις προσδοκίες τους. Μόνον έτσι μπορούν να θεμελιώσουν και να αναδείξουν της δημοκρατικές τους αξίες και ιδανικά στη συμμετοχή συνεργασία και ενεργή ένταξη τους στα δρώμενα της πόλης αλλά κυρίως στη δημιουργία ενός μέλλοντος που τους ανήκει». 21 Νοεμβρίου 2018, https://www.otavoice.gr/aytodioikitika-nea/2018/11/nees-dynamikes-draseis-gia-ti-neolaia-tou-dimou-vrilission/

 

Το Έργο

Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια δομή εσωτερικού διαλόγου μεταξύ της δημοτικής αρχής και των ομάδων νέων που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.  Σκοπός του έργου είναι να εφαρμόσει ένα πιλοτικό σχέδιο όπου οι άτυπες ομάδες νέων, οι σύλλογοι και οποιαδήποτε συλλογική έκφραση νέων ανθρώπων να μπορούν να εμπλέκονται με την δημοτική αρχή και να συναποφασίζουν για το μέλλον τους.

https://www.youthparticipation.eu/el-gr/%CE%A4%CE%9F-%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%9F

 

Η Πραγματικότητα

Θα αποφύγουμε κάθε σχόλιο για τις επιδόσεις της σημερινής δημοτικής αρχής στα ζητήματα δημοκρατίας. Ούτε και την αντίληψη περί συμμετοχής της Ε.Ε.  θα σχολιάσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι  πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους και τις χρηματοδοτούμενες εφαρμογές και τις εκδηλώσεις παρουσίασής τους, (ώστε να μπορεί κάθε πολιτικάντης να δηλώνει πίστη στις αξίες της δημοκρατίας), δεν υπάρχει παρά μια αδρανής εφαρμογή που δεν ενημερώνεται. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα επικοινωνίας με τους νέους, ενταγμένη στην κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου Βριλησσίων, από την ημέρα που παρουσιάστηκε και μετά, παραμένει ανενεργή! Το ένα και μοναδικό δελτίο τύπου που έχει αναρτηθεί φέρει ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2018. Στο δε FORUM επικοινωνίας υπάρχουν 5 αναφορές, (όλες με ημερομηνία 23/1/2019), που αφορούν τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων στην «ιδρυτική» παρουσίαση του μέσου. Από τότε η πλατφόρμα ΔΕΝ ανανεώνεται, ΔΕΝ χρησιμοποιείται, είναι παρατημένη.

 

Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τα είχαμε επισημάνει αυτά. Κανείς βέβαια δεν έδωσε σημασία. Είχαμε μάλιστα προτείνει η συγκεκριμένη πλατφόρμα να μετατραπεί σε πλατφόρμα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, κάτι που θα αξιοποιούσε την υπάρχουσα εφαρμογή. Δεν είχαμε βέβαια υπολογίσει, ότι στον 7ο χρόνο της διακυβέρνησής της η διοίκηση Μανιατογιάννη, δεν θα είχε ακόμη καταφέρει ούτε να να συγκροτήσει Επιτροπή Διαβούλευσης, οπότε τι να πούμε για τις πλατφόρμες; Ίσως γι' αυτά τα πράγματα μια διοίκηση να χρειάζεται δεκαετίες για να τα υλοποιήσει...

 

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι αρμόδιοι, τουλάχιστον ας καταργήσουν από την ιστοσελίδα του Δήμου μια επιλογή που δεν λειτουργεί.