Δράση για μια άλλη πόλη-Στο έλεος του Αγίου Θεοκλήτου!

2023-09-17 02:34

Ανεπαρκής, ανεπαρκέστατη πυροπροστασία στον Δήμο μας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα* και δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον Μάρτιο του 2023 διατέθηκε στους Δήμους ποσό ύψους 23.140.000€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του ίδιου έτους, (με απόφαση του τότε Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα), για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από το ποσό αυτό , 30.000€ δόθηκαν στον Δήμο Βριλησσίων.

Δεν πρόκειται βέβαια, για κάποιο τεράστιο ποσό. Και όσο και να καμαρώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι αυτό είναι κατά 25% μεγαλύτερο του περσινού, δεν είναι δυνατόν με αυτό να καλύψεις τις ανάγκες πυροφύλαξης – πυροπροστασίας, πόσο μάλλον τις ανάγκες πρόληψης.

Επιπλέον, η υποχρέωση πυροφύλαξης - πυροπροστασίας δεν έχει αξιολογηθεί από τη διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων στη βαρύτητα που της αντιστοιχεί, αν κρίνουμε από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχετικό τμήμα του Δήμου σήμερα: Συνολικά στο Γραφείο Πυροπροστασίας ανήκει μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος, ο επικεφαλής του τμήματος. Βοηθητικά, αλλά όχι ως μέλη του τμήματος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διατίθενται επιπλέον δύο εργαζόμενοι. Σε αυτούς προστίθενται ακόμη τέσσερεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Με αυτά τα άτομα δεν μπορεί να οργανωθεί σωστά και ολοκληρωμένα η πυρασφάλεια ούτε του δάσους του Αγίου Θεοκλήτου. Δεν μιλάμε βέβαια για πάρκα και πλατείες. Αυτά από την αρχή βρίσκονται εκτός κάδρου.

Παίρνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι υπάρχουν και οι άδειες του καλοκαιριού η εικόνα σήμερα είναι η εξής:

- Από την αρχή της βάρδιας έως τις 12.00 το μεσημέρι η πυροφύλαξη επαφίεται σε έναν και μόνον έναν εργαζόμενο. Τον επικεφαλής.

- Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7:00 το απόγευμα, υπάρχουν 4 άτομα.

- Από τις 7:00 το απόγευμα, έως τις 12:00 το βράδυ ή καλύτερα έως την ώρα που θα αντέξει, ξαναμένει μόνον ένας. Και πάλι ο επικεφαλής του τμήματος. Ανεπαρκής, ανεπαρκέστατη πυροπροστασία.

Επιπλέον, επειδή για ακόμα μια χρονιά δεν οργανώθηκε η συμμετοχή των εθελοντών στην πυρασφάλεια, (ποτέ δεν έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια, το έχουμε επισημάνει στο Δ.Σ..), αλλά αφέθηκε και αυτό στον πατριωτισμό των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο.

Από την πλευρά μας, θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

- Πώς ακριβώς δαπανήθηκε το ποσό των 30.000€ της κρατικής επιχορήγησης;

- Γιατί δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες της πυροπροστασίας εργαζόμενοι που έχουν διατεθεί στο δήμο με τα προγράμματα για τον covid -19,  όπως κάνουν άλλοι Δήμοι; (πχ ο Δήμος Βύρωνα).

- Δεδομένης της κατάστασης, γιατί δεν προχωράει η δημοτική αρχή, έστω και τώρα, σε μια έκκληση προς τους δημότες, μέσω των φορέων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο (δημοτικές παρατάξεις, πολιτιστικοί, αθλητικοί, τοπικοί σύλλογοι κλπ) για να ζητήσει τη συνδρομή τους σε αυτή τη διαδικασία;

Κατά τη γνώμη μας αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει από την απουσία προσωπικού.

Αλλιώς το δάσος θα μείνει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και εμείς θα ανάβουμε κεριά στον Άγιο Θεόκλητο, εκλιπαρώντας τον να δείξει έλεος.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

Δράση για μια Άλλη Πόλη