Δράση για μια άλλη πόλη - SOS. για το ρέμα Βριλησσού

2023-10-02 17:18

Επιστολή στη ΔΡΑΣΗ αναδεικνύει μια κατάσταση που χρήζει άμεσης παρέμβασης!

 

                        Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Βριλησσίων και κανείς δεν έχει βάλει ως στόχο να υπερασπίσει το καθημερινά υφιστάμενο επιθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης ρέμα του Βριλησσού από το οποίο πήρε το όνομά του ο Δήμος μας. Δεν μιλάμε για αυτά που θίγουν όλοι, «σκουπίδια και μπάζα που εναποθέτονται καθημερινά», για τα οποία και εφέτος η Περιφέρεια - λόγω των επικείμενων εκλογών- έκανε τον καθιερωμένο καθαρισμό στα πλαίσια της λήγουσας τετραετίας.

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η επανάπαυση όλων μας απέναντι στις ενέργειες που κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου, που όπως στερεότυπα λέγεται, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη διαχείριση της ρεματιάς Βριλησσού. Αν σε αυτό το ρέμα, όπως άλλοι αυτοδιοικητικοί, δίναμε νομική υπόσταση, θα είχε κάνει χιλιάδες προσφυγές κατά του Δήμου Χαλανδρίου για τις καθημερινές επιθέσεις που υφίσταται.

Συγκεκριμένα :

1. Επιχειρήσεις μαρμάρων λειτουργούν αυθαίρετα και κατά το ωράριο κοινής ησυχίας και Σαββατοκύριακα, απορρίπτοντας υλικά στη ρεματιά και εκπέμποντας θόρυβο στην κατά τα άλλα περιοχή αμιγούς κατοικίας του Δήμου Βριλησσίων.

. Τελευταία κάποια από τις επιχειρήσεις μαρμάρων, στο σημείο που ενώνεται η ρεματιά με την οδό Χελμού, κατασκεύασε οπλισμένη βάση σκυροδέματος πάνω στην γραμμή πλημμύρας της ρεματιάς για να εξυπηρετήσει τις εργασίες υπερκείμενης γερανογέφυρας. Όταν ειδοποιήσαμε κάποιους, πήραμε την απάντηση ότι ενημερώθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου, αλλά φυσικά το έργο έγινε.

3. Ο Δήμος Χαλανδρίου επέτρεψε στον εργολάβο ασφαλτοστρώσεων την απόρριψη χιλιάδων κυβικών μέτρων προϊόντων καθαίρεσης ασφαλτικών, από τους δρόμους που κατασκεύασε, πάνω από τις όχθες της ρεματιάς. Για την ιστορία του πράγματος, απομακρύνθηκαν μερικές νταλίκες ασφαλτικών από την δημιουργηθείσα χωματερή και ανταποδοτικά, για να καταπραΰνει τους κατοίκους της οδού Μελά που γειτνιάζουν με την χωματερή, κατασκευάστηκε ασφαλτικό οδόστρωμα στην ανωτέρω εκτός σχεδίου οδό. Αυτή είναι και η περιοχή από όπου ξεκίνησε η πρόσφατη πυρκαγιά από τις όχθες της ρεματιάς και επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Κορακίτη που κανείς δεν ξέρει πώς έχει αδειοδοτηθεί για την διαχείριση υλικών κατεδαφίσεων οικοδομών στην νεοενταχθείσα περιοχή αμιγούς κατοικίας, ρυπαίνοντας με θόρυβο και σκόνη τις κατοικίες Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Ο τοξικός καπνός που εξέπεμπε από την περιοχή της πυρκαγιάς από την καύση προϊόντων ελαστικών της επιχείρησης Κορακίτη δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το σπουδαιότερο όλων όμως είναι η υπό δημοπράτηση μελέτη αντιπλημμυρικών έργων της ρεματιάς που φαντάζομαι ότι λόγω υπαρχόντων συνθηκών (Θεσσαλία κλπ), θα αρχίσει να υλοποιείται πολύ γρήγορα. Για να υλοποιηθεί η ανωτέρω μελέτη θα πρέπει να κοπούν δεκάδες αιωνόβια δέντρα που προστατεύουν τις κατοικίες μας στα Βριλήσσια από την ρύπανση της αντίπερα περιοχής, από Αναπαύσεως μέχρι Ολύμπου.

Προτείνουμε την πρόληψη και όχι την επανάπαυση για τον Δήμο Χαλανδρίου που μας θεωρεί την αποθήκη του. Πρέπει να συσταθεί από τον Δήμο μας επιτροπή για την έρευνα των περιβαλλοντικών όρων της υπό δημοπράτησης μελέτης πριν είναι πολύ αργά. Λύσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται υπεύθυνη δουλειά. Ο μελετητής του έργου πρέπει να αποτυπώσει στο τοπογραφικό της μελέτης όλα τα υπάρχοντα δέντρα και να προσαρμόσει την μελέτη του από διατομή σε διατομή αποφεύγοντας την κοπή τους. Η δημοπρατούσα αρχή να βάλει στην συγγραφή υποχρεώσεων ρήτρα για την κοπή των δέντρων και στο τιμολόγιο της μελέτης να πληρωθούν οι καθυστερήσεις λόγω ειδικών εκσκαφών, ξεφεύγοντας από τα καταστροφικά τιμολόγια των τεχνικών έργων και ο εργολάβος να λάβει γνώση αυτών των ειδικών απαιτήσεων. Πρέπει να επιδιώξουμε νομοθετικά την συμμετοχή του Δήμου μας στις διαδικασίες που αφορούν τη ρεματιά και τις διαδικασίες ένταξης της παραρεμάτιας περιοχής επιχειρησιακού πάρκου και αμιγούς κατοικίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Επιστολή κατοίκου της περιοχής με παραλήπτη την ΔΡΑΣΗ, του οποίου τα στοιχεία διαθέτουμε για κάθε χρήση, ωστόσο δεν τα δημοσιεύουμε, επειδή ο ίδιος «δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα προεκλογικά κουτσομπολιά των τοπικών διαχειριστών της εξουσίας».

Φωτογραφία: Τα μπάζα όπως φαίνονται από την οδό Μελά.