Δράση για μια Άλλη Πόλη-Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη;-Άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου

2020-01-21 19:23

Οι Δήμοι διοικούνται από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην περίπτωση του Δήμου Βριλησσίων αυτό δεν ισχύει. Διότι όσα διαπιστώσαμε ότι συντρέχουν στη Ναυτική Βάση, τα αγνοεί πλήρως, τουλάχιστον το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι γνωστές οι επανειλημμένες αναφορές μας στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Ναυτικής Βάσης. Στην καταστρεπτική πολιτική των διοικήσεων που την χρησιμοποιούν ως λύση για κάθε χρήση. Είναι επίσης επιβεβαιωμένες οι καταγγελίες των περιοίκων και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον Δήμο για παραβίαση των προβλεπόμενων χρήσεων. Αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Μόλις πρόσφατα, (10 Δεκεμβρίου), αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας φωτογραφία που απεικόνιζε δύο μεταχειρισμένους συμπιεστές απορριμμάτων στον χώρο της Ναυτικής Βάσης. Πού βρέθηκαν αυτά τα μηχανήματα, (μη ορατά από την πλευρά του επισκέψιμου πάρκου), με ποια μορφή τα απέκτησε ο Δήμος, ποιος έδωσε εντολή να δοθεί ρεύμα, για ποιο σκοπό, ποιος τα λειτουργεί, ποιο (εκπαιδευμένο;) προσωπικό. 40 ημέρες μετά, ουδείς απάντησε. Ουδείς ενημέρωσε, ως όφειλε, τις δημοτικές παρατάξεις. Ούτε οι αντιδήμαρχοι, ούτε κανείς άλλος. Αδιαφορούν. Παρόλο που τους δώσαμε χρόνο να αντιδράσουν. (1)

Το μόνο που φρόντισαν μετά τις αναρτήσεις μας, ήταν να δώσουν εντολή να κλειδωθεί ο χώρος και μοίρασαν κλειδιά στους οδηγούς των απορριμματοφόρων για να μπαινοβγαίνουν! Γιατί τόση μυστικότητα;

Σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2020 αντικρίσαμε εκ νέου τους συμπιεστές απορριμμάτων. Με μια μικρή ομάδα εργατών μαζί, αγνώστων συμβάσεων εργασίας και ασφάλισης, που συσκεύαζαν ανακυκλώσιμα μέσα στον δημοτικό χώρο. Άδειαζαν από τoυς μπλε κάδους σακούλες και αφαιρούσαν τα ανακυκλώσιμα. Ποιος τους κάλεσε; Ποιος τους πληρώνει; Ποιος τους επιβλέπει; Για ποιο σκοπό; Είχαν τον νόμιμο εξοπλισμό; Πού πηγαίνουν μετά τα συσκευασμένα και συμπιεσμένα ανακυκλώσιμα; Ποιος τα μεταφέρει; Γιατί δεν ενημερώνουν; Έχουν κάτι να κρύψουν; Δεν πρόκειται για αβλεψία. Αλλά για εργασίες τρίτων σε δημοτικό χώρο, τη διενέργεια των οποίων το δημοτικό συμβούλιο αγνοεί. Υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη;

Επί της ουσίας, στο τμήμα του πάρκου που συνορεύει με το διαμορφωμένο πάρκο, έχει στηθεί ένα μικρό ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Κρυφά, χωρίς ουδείς να δίνει εξηγήσεις. Και όλα αυτά μέσα σε έναν χώρο, ο οποίος, ύστερα από καταγγελίες, έχει τεθεί στο μάτι των πολεοδομικών αρχών και έχουν καταλογισθεί πρόστιμα!

Όμως το παζλ των εκπλήξεων από την επίσκεψη στη Ναυτική Βάση ολοκληρώθηκε στις 9.30 το πρωί της παγωμένης Δευτέρας, με την αναπάντεχη συνάντησή μας με τον «άνθρωπο κλειδί» της υπόθεσης, τον κ. Αριστείδη Βρούστη.

Ο κ. Αριστείδης Βρούστης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου και μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, μέλος του Δ.Σ. της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ο κ. Βρούστης συνέβαλε αποφασιστικά με τη δράση του στην αλλαγή της πολιτικής στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα Βριλήσσια, υπήρξε στενός συνεργάτης του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Μαυραγάνη και φίλος της διοίκησης Μανιατογιάννη, την οποία όχι μόνον εκθείαζε με κάθε αφορμή αλλά και την βοήθησε αποφασιστικά (και μέσω των βραβεύσεων) να αποκτήσει μια «οικολογική» φυσιογνωμία. (2)

Είναι αυτονόητο ότι ρωτήσαμε τον έμπειρο αυτοδιοικητικό τι συμβαίνει στο χώρο της Ναυτικής Βάσης. Η εξήγηση που μας έδωσε είναι ότι πρόκειται για ένα σύντομο και ολιγοήμερο πρόγραμμα, (που διεξάγεται και στον Δήμο Ηρακλείου – όπου ο κ. Βρούστης υπήρξε επί χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος) με στόχο να μετρηθεί το ποσοστό των ανακυκλώσιμων που συλλέγονται από τους μπλε κάδους των Βριλησσίων και να αποδειχθεί ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από όσο υπολογίζει το ΚΔΑΥ (70% αντί 50%), συνεπώς το προς χρέωση υπόλειμμα του Δήμου μας θα έπρεπε να είναι μικρότερο. Κατά τον κ. Βρούστη, (ο οποίος μας δήλωσε ότι απλώς βοηθά τα Βριλήσσια), πρόκειται για μια ενέργεια που θα πρέπει να υποστηριχθεί διότι θα αποφέρει σημαντικές μειώσεις δαπανών για τον Δήμο μας. Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο, τόσο τα μηχανήματα (συμπιεστές), όσο και οι εργαζόμενοι, «ανήκουν» στο ΚΔΑΥ της Φυλής, που συνεργάζεται με τον Δήμο μας.

Πόσο πειστικά είναι όλα αυτά; Τις απαντήσεις οφείλει να δώσει η διοίκηση.

Εδώ η ιστορία σταματά. Προς το παρόν.

Η ΔΡΑΣΗ ζητά έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να δοθούν εξηγήσεις για το θέμα. Να ριχθεί άμεσα φως. Τέλος η πλάκα! Περιθώρια συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά μας δεν υπάρχουν.

Εάν η διοίκηση αδιαφορήσει, θα ακολουθηθούν άλλοι οδοί. Διότι κάποτε κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν τον Δήμο αυλή τους και να πράττουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό.
Για την Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη
Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Μάρκος Κρητικός,
δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Βριλησσίων


(1) «Και συμπιεστές απορριμμάτων στη Ναυτική Βάση! Συνεχίζεται το κρυφτό της διοίκησης!»
https://drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=3762&fbclid=IwAR0xKrUqU-wSiwwsZHk9spxxD4C7Knuc2IfOBhAZobpoXoIJ9WsCNVhhdDw

(2) Ενδεικτικά δημοσιεύματα της καλής σχέσης των δυο αιρετών στην ιστοσελίδα fisikolipasma.gr, όπου στη στήλη «Χαιρετισμοί» εμφανίζονται μόνον οι κ.κ. Βρούστης και Μαυραγάνης, (https://fisikolipasma.gr/xairetismoi).
Και στην ιστοσελίδα του Δήμου Βριλήσσιων είναι εμφανής η καλή συνεργασία των δυο αιρετών. (Τα οφέλη του παραδείγματος των Βριλησσίων στη διαχείριση απορριμμάτων. https://www.vrilissia.gr/index.php/eco/181-ta-ofeli-tou-paradeigmatos-ton-vrilission-sti-diaxeirisi-aporrimmaton )

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com