Δράση για μια Άλλη Πόλη / Και τώρα τι κάνουμε;

2023-12-07 16:13

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου για την οδό Κρήτης

                        Στην πολιτική μικρή σημασία έχει το «εμείς τα λέγαμε». Ακόμη κι αν μόλις προ μηνός έγιναν δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, δεν αναιρείται το γεγονός ότι εμείς αντιδρούμε εδώ και χρόνια για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Βριλησσίων. Και για όσα σήμερα συμβαίνουν πέριξ της οδού Κρήτης. Χωρίς κανείς να ακούει. Επιμένοντας ότι ΔΕΝ γίνεται να εφαρμοστεί στην πόλη ένα σχέδιο εκτεταμένων κυκλοφοριακών αλλαγών, χωρίς  μια σοβαρά οργανωμένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Χαρακτηριστήκαμε οπισθοδρομικοί... Όμως τώρα, που η ψευδεπίγραφη αποδοχή του ΣΒΑΚ καταρρέει, με την εφαρμογή της πρώτης κιόλας παρέμβασης, όλοι θυμήθηκαν ότι είχαν επιφυλάξεις! Ας είναι! Τότε όμως μπορούμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα! 

Η σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων (στο τέλος), ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να παρακαμφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο:

«... Σχεδόν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, καθημερινά βιώνουμε την - άκρως - επικίνδυνη συνθήκη της διέλευσης από την διασταύρωση της 25ης Μαρτίου με την Μακεδονίας για να μπορέσουμε να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο. ... Η συνέπεια: να φοβόμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα (!), να εκνευριζόμαστε, να αγχωνόμαστε γιατί περιμένουμε ώρα για να περάσουμε απέναντι και να χαλάμε την ημέρα των παιδιών μας αλλά και την δική μας. Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, έχουμε εκπέμψει SOS, από την αρχή αυτής της επικίνδυνης συνθήκης, που μας προέκυψε προς: τον Δήμαρχο Βριλησσίων, την Αντιδήμαρχο Υποδομών, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, την Ένωση Γονέων Βριλησσίων, την Τροχαία και τον Συνήγορο του Πολίτη… Στέλνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμά μας και ζητούμε την αλληλεγγύη όλων σας, την υποστήριξή σας για την εξεύρεση λύσης/λύσεων, που θα διασφαλίσουν τα παιδιά μας...»

Τώρα; Θα κάνουμε ότι «δεν τρέχει» τίποτα; Ότι οι ιθαγενείς με τον καιρό θα συνηθίσουν; Ότι πάντα στην αρχή είναι δύσκολα; Θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας; Ότι όσοι αντιδρούν είναι οπισθοδρομικοί;

Καλούμε την σημερινή διοίκηση και την επόμενη που θα αναλάβει σε λίγες ημέρες, να επανεξετάσουν άμεσα και σοβαρά την εφαρμογή του συγκεκριμένου ΣΒΑΚ. Και την συγκεκριμένη παρέμβαση της οδού Κρήτης. Και να φέρουν το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Διότι δεν νοείται «Δήμος» χωρίς την συναίνεση των δημοτών. Ούτε να διογκώνονται αντιθέσεις και διλήμματα μεταξύ των κατοίκων.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

------------------------------------------------------------------------

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων:

Σχεδόν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, καθημερινά βιώνουμε την - άκρως - επικίνδυνη συνθήκη της διέλευσης από την διασταύρωση της 25ης Μαρτίου με την Μακεδονίας για να μπορέσουμε να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Η επικινδυνότητα εντοπίζεται στο γεγονός πως η ήδη αυξημένη κίνηση των οχημάτων, τα οποία εισέρχονται στην Μακεδονίας χαμηλά από τον παράδρομο της Αττικής Οδού, συναντιούνται στην Κρήτης με τα εισερχόμενα πλέον από την συγκεκριμένη οδό οχήματα και όλος αυτός ο όγκος καταλήγει στην διασταύρωση με την 25ης Μαρτίου. Η αδιαμφισβήτητη συνέπεια στα μάτια όλων μας είναι οι οδηγοί να μην συνεννοούνται στην διασταύρωση, να δυσανασχετούν λόγω της κίνησης και αναπόφευκτα να προκαλείται ένα χάος! Όπως αντιλαμβάνεστε από την περιγραφή, αποδέκτες αυτού του χάους είναι οι μαθητές και οι γονείς τους, οι οποίοι σταματάνε στις "σβησμένες" διαβάσεις των πεζών περιμένοντας υπομονετικά να περάσουν απέναντι για να φτάσουν στο σχολικό κτίριο. Τα περισσότερα οχήματα που κινούνται επί της 25ης Μαρτίου με κατεύθυνση προς Λ. Πεντέλης τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ΄το επιτρεπόμενο όριο αστικής ζώνης, δεν σταματούν στην διασταύρωση και μάλιστα πολλές φορές χτυπούν στα υποτυπώδη αυλάκια του δρόμου λόγω του ότι δεν προλαβαίνουν να σταματήσουν. Σε αυτή την ανεύθυνη οδηγική συμπεριφορά προστίθεται και η προσέλευση των οχημάτων από την Μακεδονίας, που κορνάρουν ασταμάτητα για να περάσουν και να στρίψουν αριστερά στην 25ης Μαρτίου. Το χάος στο μεγαλείο του!

Η συνέπεια: να φοβόμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα (!), να εκνευριζόμαστε, να αγχωνόμαστε γιατί περιμένουμε ώρα για να περάσουμε απέναντι και να χαλάμε την ημέρα των παιδιών μας αλλά και την δική μας. Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, έχουμε εκπέμψει SOS, από την αρχή αυτής της επικίνδυνης συνθήκης, που μας προέκυψε προς: τον Δήμαρχο Βριλησσίων, την Αντιδήμαρχο Υποδομών, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, την Ένωση Γονέων Βριλησσίων, την Τροχαία και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Διευκρινίζουμε πως δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να προτείνουμε λύσεις για αυτό απευθυνόμαστε στους παραπάνω φορείς. Διευκρινίζουμε πως το μόνο που μας αφορά είναι η ασφάλεια των παιδιών του σχολείου μας και των γονέων και κηδεμόνων τους, που την δεδομένη στιγμή απειλείται. Διευκρινίζουμε ότι στόχος μας είναι να προλάβουμε και όχι να καταστείλουμε! Γιατί τότε θα είναι αργά...

Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ για να βρούμε δυο (2) σχολικές τροχονόμους για την διασταύρωση αυτή. Πολύ φοβόμαστε πως λόγω του υψηλού κινδύνου δεν θα ολοκληρώσουν το έργο τους διότι κινδυνεύουν και οι ίδιες και πιθανότατα θα εισπράξουν και "ευχολόγια" από τους "ευγενικούς, υπομονετικούς οδηγούς". Επιπλέον, υποβάλλουμε έκκληση να είμαστε αφυπνισμένοι ως οδηγοί, τουλάχιστον εμείς που κατοικούμε στα Βριλήσσια και να προσέχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ όταν περνάμε από το συγκεκριμένο σημείο, μέχρι να βρεθεί μια λύση!

Αγαπητοί συμπολίτες,

ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, θα θέλαμε να σας πούμε πως δεν λάβαμε από τον Δήμο ξεκάθαρη και ικανοποιητική απάντηση, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό και οργή! Για αυτό δυναμώνουμε την φωνή μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και ζητούμε την στήριξή σας. Περιττό να αναφέρουμε πως είναι κωμικοτραγικό εν έτει 2023 να παλεύουμε για το αυτονόητο! Εν προκειμένω: την ασφάλεια των παιδιών μας για να φτάσουν στο σχολείο τους!

------------------------------------------------------------------------

Πρόσφατα δημοσιεύματα της ΔΡΑΣΗΣ σχετικά με το ζήτημα:

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021:  Η δημοτική αρχή επαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο την εφαρμογή του ΣΒΑΚ.

«Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων όχι μόνον δεν έχει ιδέα περί του σχεδίου, (οι 5 διαβουλεύσεις ανά πολεοδομική ενότητα γνώρισαν παταγώδη αποτυχία), αλλά κυρίως δεν έχει ιδέα για τις συνέπειές του. (Φοβούμαστε μάλιστα, ότι ούτε οι δημοτικές παρατάξεις έχουν αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται). Πέραν μιας ανάρτησης στην ιστοσελίδα του δήμου, την οποία βέβαια δεν παρακολουθούν οι πάντες, το θέμα δεν έγινε γνωστό. Σε ότι δε αφορά τα ερωτηματολόγια, (τα οποία είχαν ελάχιστη αξιοπιστία, αφού κάθε λογικός άνθρωπος θα έδινε τις ίδιες απαντήσεις), μόλις 320 συμπληρώθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ από την προ κρίσης περίοδο, όταν το κυκλοφοριακό απασχολούσε πιο έντονα την τοπική κοινωνία. Με τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης και τον περιορισμό των μετακινήσεων, τα Βριλήσσια, (συγκρινόμενα με άλλους δήμους της πρωτεύουσας, όχι της Ολλανδίας), δεν έχουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακού. Έχουν πρόβλημα συνεννόησης. Η αλήθεια είναι ότι με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα ορισμένων δρόμων, (π.χ. για να μονοδρομηθεί η Μ. Μπότσαρη), μεθοδεύεται ο αιφνιδιασμός της τοπικής κοινότητας για να υιοθετηθεί ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα δαπανηρό «όραμα», που δεν σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες του προαστίου.»

Σάββατο 3 Απριλίου 2021: : Δύο παραδείγματα! Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές αλλαγές στις οδούς Κρήτης και πέριξ της Ολύμπου.  «...Προτείνονται οι εξής αλλαγές: Η Κρήτης αλλάζει κατεύθυνση και τα οχήματα κινούνται από Σαλαμίνος προς Αγίου Αντωνίου, χωρίς επαρκή επιχειρήματα που να στηρίζουν αυτή την αλλαγή. Παράλληλα, η Ηπείρου αντιδρομείται, ένα τμήμα της, από Ψαρών έως Κρήτης παραμένει άνοδος, και το τμήμα από Κρήτης έως 28ης Οκτωβρίου γίνεται κάθοδος. Συνεπώς μπροστά στην παιδική χαρά, ελάχιστα μόνον μέτρα από το σχολείο και το νηπιαγωγείο, συναντιούνται, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, οχήματα που κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: αυτά που κινούνται επί της Κρήτης, αυτά που ανεβαίνουν και αυτά που κατεβαίνουν την Ηπείρου! Γίνεται λοιπόν αντιληπτό σε όλους, πλην των μελετητών και της δημοτικής αρχής, ότι τις ώρες αιχμής, δηλαδή της έναρξης και λήξης των σχολικών μαθημάτων, όταν κινείται μεγάλος αριθμός οχημάτων και πεζών, θα προκαλείται καθημερινά κυκλοφοριακό κομφούζιο, μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει σήμερα. Στην πραγματικότητα αντί να αποσυμφορήσουμε την κυκλοφορία την επιβαρύνουμε περισσότερο και επιπλέον μεγαλώνει και ο κίνδυνος ατυχημάτων, γεγονός που παραβλέπεται.»

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021:  Στο τραπέζι οι σχιζοφρενικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του ΣΒΑΚ.  «Δεν είναι μόνον ζήτημα κοινής λογικής. «Εξ ορισμού», εκ της θεωρίας και σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα, παντού στον κόσμο, εκτός από τον Δήμο Βριλησσίων του κ. Μανιατογίαννη, ένα Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), δηλαδή μια ρύθμιση που συνεπάγεται καθολικές και εκτεταμένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, (άρα αλλαγές και στην καθημερινότητα των ανθρώπων), δεν εφαρμόζεται χωρίς να διαθέτει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Χωρίς καν αυτή να έχει διερευνηθεί!»

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022:  Θέσεις και προτάσεις της ΔΡΑΣΗΣ για την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή. «Τα προτεινόμενα, μετατρέπουν ακόμα και τις καθημερινές αναγκαίες μετακινήσεις, όπως το να οδηγήσεις τα παιδιά στο σχολείο ή να κάνεις τα ψώνια σου, σε σπαζοκεφαλιά, αυξάνουν τις αποστάσεις και τη δυσκολία τους, συνεπώς και τους κινδύνους που τις συνοδεύουν... Παράδειγμα: Η οδός Κρήτης προτείνεται να αλλάξει κατεύθυνση και τα οχήματα να κινούνται από Σαλαμίνος προς Αγίου Αντωνίου, χωρίς επαρκή επιχειρήματα που να στηρίζουν αυτή την αλλαγή. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την αντιδρόμηση της οδού Ηπείρου, το τμήμα της οποίας από Ψαρών έως Κρήτης παραμένει άνοδος, και το τμήμα από Κρήτης έως 28ης Οκτωβρίου γίνεται κάθοδος. Συνεπώς μπροστά στην παιδική χαρά, ελάχιστα μόνον μέτρα από το σχολείο και το νηπιαγωγείο, θα συναντιούνται, μετά την εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών, οχήματα που κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις, εντείνοντας το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Συνεπώς, αντί να αποσυμφορείται η κυκλοφορία, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αυξάνοντας τους κινδύνους για τους μαθητές. Εδώ προκρίνουμε μια λύση η οποία αφήνει την οδό Ηπείρου ως έχει, με παράλληλη πεζοδρόμηση της οδού Κρήτης για το τμήμα της που συνορεύει με την παιδική χαρά και το σχολείο και μετατροπή του υπολοίπου τμήματος της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας».