Δράση για μια άλλη πόλη-Αν δεν ψηφίζουν, παρ' τους τηλέφωνο!

2023-09-17 14:31

Η διαφορά μιας «κανονικής» συνεδρίασης με μια «δια περιφοράς»

Δεν είναι ανέκδοτο όσα ακολουθούν. Είναι μια «κανονική» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Βριλησσίων. Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023. Η 19η Συνεδρίαση γίνεται και με δια ζώσης παρουσία, και με τηλεδιάσκεψη, για να διευκολυνθεί η απαρτία.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 6.30μ.μ.. Χρειάστηκε μια ακόμη ώρα για συγκεντρωθούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και να ξεκινήσει. Στην αίθουσα 8 και άλλοι 9 από τις οθόνες των υπολογιστών τους. Σύνολο 17, (επί 33ων), η συνεδρίαση, ξεκίνησε. Στο πρώτο θέμα δύο σύμβουλοι που συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη έχασαν τη σύνδεση και αποχώρησαν. Στο δεύτερο θέμα μια ακόμη σύμβουλος αποχώρησε. Έμειναν δηλαδή 14 σύμβουλοι. Στην πορεία, ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη, προσήλθαν άλλοι 4 και το σύνολο έγινε 18.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λύτρας «απουσίαζε κατά την συνεδρίαση για σημαντικό λόγο». Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ο κ Δημητρίου Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απουσίαζε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων». Αν απουσιάζει ή κωλύεται και ο αντιπρόεδρος, τον αναπληρώνει όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους, εν προκειμένω η κα Αρσένη –Λάμπρου Παρασκευή (Βούλα). Η κα Αρσένη όμως συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και είχε την ονομαστική της εορτή. Έτσι αποχώρησε μετά την ψήφιση του 2ου θέματος. «Μετά την αποχώρησή της ανέλαβε η 2η κατά σειρά εκλογής Δημοτική Σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού κα Χαντζάρα Σοφία», η οποία όμως και αυτή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Έτσι, τελικά, χρέη προέδρου έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Μαυραγάνης!

Διαμαρτυρηθήκαμε ότι δεν είναι δυνατόν με τέτοιες συνθήκες να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά η δημοτική Αρχή επέμενε, ότι επείγουν αποφάσεις. Μεταξύ αυτών και η εφαρμογή τριών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Βριλησσίων... Τόσο επείγον. Ακόμη κι εδώ ζητήσαμε οι προτάσεις να τεθούν σε ψηφοφορία μία προς μια και όχι όλες μαζί, ώστε να αποδεχτούμε τις δύο από τις τρείς, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Τέσσερεις δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν. Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 θετικές ψήφους.

 

Στέλνει ο Δήμος τις αποφάσεις του Δ.Σ. για τον τυπικό έλεγχο στην Περιφέρεια και αυτές «επιστρέφονται». Διότι δεν διέθεταν την προβλεπόμενη απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Οι διοικούντες δεν το πρόσεξαν.

Κανένα πρόβλημα! Κανονίζουμε αμέσως την 20η συνεδρίαση, Τρίτη 22 Αυγούστου, δια περιφοράς! Πράγμα που σημαίνει ότι ενημερώνονται τηλεφωνικά  οι επικεφαλής των παρατάξεων, (με τη σειρά τους ενημερώνουν τους δημοτικούς τους συμβούλους), δίνουν την έγκρισή τους για τη διαδικασία και στη συνέχεια δηλώνουν την ψήφο τους για κάθε θέμα. «Τυπικό ζήτημα», μας ενημέρωσε ο δήμαρχος.

Αρχικά, πριν αποσταλούν οι εισηγήσεις, για πολλοστή φορά, το αποδεχτήκαμε, για να διευκολύνουμε τη διοίκηση. Αλλά όχι, δεν ήταν λογικό. Το δηλώσαμε εγγράφως, δεν συμμετέχουμε. Δεν είναι λογικό, ούτε δημοκρατικό, θέματα που συζητήθηκαν δια ζώσης, έστω σε μια «παρακμιακή» συνεδρίαση, χωρίς να γίνει δυνατόν μέσα σε αυτήν να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, να παρακάμπτονται με τηλεφωνικές συνεδριάσεις.

Οι «δια περιφοράς» συνεδριάσεις ξεκινούν «εξ ορισμού» με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, εκτός αν κάποια παράταξη έχει δηλώσει ότι δεν συμμετέχει. Σαν να ήταν όλοι εκεί! Εν προκειμένω, δεν συμμετείχαμε μόνον 4 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι υπόλοιποι 29 ήταν εκεί και μάλιστα συμφωνούσαν κιόλας! Κι ας ήταν στις παραλίες. Ακόμη και ο μονίμως απών πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ήταν εκεί, και «αφού διαπίστωσε απαρτία, κήρυξε την έναρξη της δια περιφοράς συνεδρίασης»!

Είναι αντιμετώπιση του δημοτικού συμβουλίου αυτή; Και των προς συζήτηση θεμάτων; Να προχωράει ο Δήμος τηλεφωνικά; Να αποφασίζουμε τηλεφωνικά; Να υπάρχουμε τηλεφωνικά;

Το έχουμε αποδεχτεί πολλές φορές. Όχι πλέον. Κάθε διοίκηση, οφείλει να προγραμματίζει καλύτερα τις προτάσεις της, τα «επείγοντα» και το επίπεδο των συνεδριάσεων.

Μια ακόμη ψηφίδα στα αναγκαία που εκκρεμούν...

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

Δράση για μια Άλλη Πόλη