Δήμος Βριλησσίων - Ο απολογισμός του χιονιά "Μήδεια" και η επόμενη ημέρα - Ξένος Μανιατογιάννης: 'Καταλογισμός ευθυνών σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ'

2021-02-26 01:00

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ                                                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ/νση: Βερνάρδου 23                     

15235 Βριλήσσια                            

Τηλ.:   213 2050510

22-2-2021

Ο απολογισμός του χιονιά "Μήδεια" και η επόμενη ημέρα - Ξένος Μανιατογιάννης: «Καταλογισμός ευθυνών σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ για την υλική και ηθική ζημία που έχουν υποστεί τόσο οι κάτοικοι της πόλης όσο και ο Δήμος»

Χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για πολλά νοικοκυριά, και με αρκετά δέντρα να έχουν υποκύψει υπό το βάρος του χιονιού, τα συνεργεία του Δήμου υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου, Ξένου Μανιατογιάννη, κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες τις δύσκολες ώρες νυχθημερόν για να αντιμετωπίσουν τάχιστα και αποτελεσματικά τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων σε ό,τι αφορά στα καθήκοντά τους.

Αυτές είναι οι εικόνες που συνέθεσαν το σκηνικό της απελθούσας κακοκαιρίας «Μήδεια».

Όσον αφορά, ειδικότερα, στην πρωτοφανή ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν στη δυσχερή θέση, εν μέσω χιονιά, να βρίσκονται στις οικίες τους με ασθενείς και μικρά παιδιά χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό, η Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ήδη ζητηθεί επίσημα συγκεκριμένες εξηγήσεις και ήδη διερευνώνται οι νόμιμες διαδικασίες για καταλογισμό ευθυνών σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ, για την υλική και ηθική ζημία που έχουν υποστεί τόσο οι κάτοικοι της πόλης όσο και ο Δήμος.

Σχετικά με τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της σφοδρής χιονόπτωσης ο μηχανισμός του Δήμου Βριλησσίων λειτούργησε στον μέγιστο βαθμό με την Πολιτική Προστασία, την Υπηρεσία Πρασίνου & Περιβάλλοντος, την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και όλους τους εργαζόμενους του δήμου και των Οργανισμών του (ΟΚΠΑ-ΠΑΟΔΗΒ), να παραμένουν στην πρώτη γραμμή και σε επιφυλακή, ανάλογα με τα καθήκοντά τους, επί 24ωρης βάσης, έχοντας στη διάθεσή τους:

2 φορτηγά 4Χ4 εξοπλισμένα με δύο αλατιέρες και μαχαίρι εκχιονισμού

2 φορτωτές (JCB)

2 φορτηγάκια (μπλε) του πρασίνου και της αυτεπιστασίας (Τ.Υ)

1 γερανό

1 «παπαγάλο» (γερανοφόρο με αρπάγη)

3 φορτωτές εκχιονισμού (τύπου bobcat), για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων - μέσω ενεργοποίησης σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη, καθώς και αρκετά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εθελοντική συνδρομή οχημάτων δημοτών και συνεργατών του δήμου.

Συνολικά στους δρόμους των Βριλησσίων διατέθηκαν πάνω από 150 τόνοι αλάτι και κόπηκαν ή κλαδεύτηκαν δεκάδες δέντρα και κλαδιά, αντίστοιχα, με προτεραιότητα επικινδυνότητας, για τα οποία η Πολιτική Προστασία του Δήμου ακολούθησε τον πάγιο σχεδιασμό της και όσα καθορίστηκαν και οργανώθηκαν στις σχετικές συσκέψεις, υπό τον Δήμαρχο, των αιρετών και υπηρεσιακών αρμοδίων ενόψει του χιονιά «Μήδεια».

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης παρέμειναν κοντά στις ανάγκες των δημοτών, τηρώντας το δημοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας covid-19 «Μείνετε σπίτι είμαστε δίπλα σας», διανέμοντας κανονικά το συσσίτιο στους ωφελούμενους και ό,τι άλλο τους ζητήθηκε. Η μεταφορά προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα πραγματοποιήθηκε με συνέπεια, για όσους από τους δημότες είχαν προγραμματίσει ραντεβού και δεν διέθεταν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Τα τηλέφωνα των αιρετών και των υπηρεσιακών στελεχών (Πολιτική Προστασία, Υπηρεσία Πρασίνου και ΟΚΠΑ) ήταν διαρκώς διαθέσιμα για τους δημότες και τις επιχειρήσεις της πόλης και είχαν ανακοινωθεί πριν από το ξεκίνημα της κακοκαιρίας καθώς και κατά τη διάρκεια αυτής, ενώ θερμαινόμενος χώρος υποδοχής πολιτών ήταν διαθέσιμος από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό (ΠΑΟΔΒ) για όλες τις ημέρες και νύχτες του χιονιά στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Δήμος Βριλησσίων παρά τη δίνη των φαινομένων που είχε να αντιμετωπίσει ανταποκρίθηκε και σε αιτήματα συνδρομής σε άλλους πληττόμενους δήμους της Αττικής, με παροχή περιορισμένων ποσοτήτων άλατος και με τεχνικής φύσης βοήθειας χρήσης θεσμικών εργαλείων αντιμετώπισης της καιρικής κρίσης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης υπήρξε συγκινητική συμμετοχή και προσφορά πολιτών, εθελοντών οι οποίοι συνέδραμαν σημαντικά, προσφέροντας μηχανήματα και εξοπλισμό – γερανούς, αρπάγες, αλυσίδες - και τροφοδοσία προς τους εργαζόμενους που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι, πλην λυπηρών εξαιρέσεων, στα δύσκολα τα Βριλήσσια αποτελούν κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, που ο πολίτης μπορεί να υπολογίζει και να βασίζεται σε αυτήν!

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και απεριόριστο σεβασμό στους εργαζόμενους του Δήμου Βριλησσίων που με αυταπάρνηση έπραξαν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν επί 70 ώρες, στους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στην ΕΥΔΑΠ, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) που συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σφοδρού χιονιά.

Πρωτίστως, όμως, σε όλους τους δημότες και εθελοντές των Βριλησσίων για την αμέριστη κατανόηση και έμπρακτη συμπαράσταση.