Δήμος Βριλησσίων: Κάθε ημέρα είναι ημέρα προσφοράς και βοήθειας για τα αδέσποτα ζώα

2021-04-08 20:51

Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς φροντίζει για την ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα εντός των διοικητικών ορίων του (όπως στειρώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, εξετάσεις, εμβολιασμούς, αντιπαρασιτώσεις, κ.α.) και τη σταθεροποίηση, καταγραφή και σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους.

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Βριλησσίων αποτελεί εγγύηση πολιτισμένης διαβίωσης των αδέσποτων ζώων συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και στην καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων.

«Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας για να κάνουμε την καθημερινότητα των αδέσποτων ζώων καλύτερη, ασφαλέστερη και να τους δώσουμε την αγάπη και την προστασία που αξίζουν και δικαιούνται. Ας ενώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας για να αποδείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό και την προστασία που τα αδέσποτα ζώα αξίζουν και δικαιούνται και να τους δώσουμε απλόχερα την αγάπη και τη φροντίδα μας» δηλώνει ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες «ΣΟΣ Αδέσποτα Βριλησσίων» και «Felicity – Γάτες στην πόλη», μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, διατηρώντας συνολική και διαρκή εποπτεία των ζώων εντός των διοικητικών του ορίων.

Γίνεται περισυλλογή, καταγραφή, ηλεκτρονική σήμανση, κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας των ζώων, καθώς και παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών (στειρώσεις, χειρουργεία τραυματισμένων ζώων από τροχαία ατυχήματα, δαγκώματα, περιστατικά φόλας, θεραπεία δερματολογικών ασθενειών), αποπαρασιτώσεις και εμβολιασμοί. Στη συνέχεια δίνονται προς φιλοξενία / υιοθεσία, ή επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

· Στην αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου τηρούνται φάκελοι, καρτέλες και βιβλιάρια υγείας για κάθε αδέσποτο, Βιβλίο εισερχόμενων – εξερχομένων ζώων, Βιβλίο νοσηλείας και Βιβλίο χορηγούμενων φαρμάκων.

· Συνολικά, από το δημοτικό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων παρασχέθηκαν το 2020 κτηνιατρικές υπηρεσίες σε διακόσια δύο (202) αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες). Κατόπιν τα ζώα επανατοποθετήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όσα ζώα έχρηζαν επιπρόσθετης φροντίδας παρέμειναν στα κτηνιατρεία των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων του προγράμματος όσο χρονικό διάστημα κρίθηκε απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή τους.

· Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, έχει δημιουργηθεί δίκτυο ενημέρωσης πολιτών για τα ζώα που διατίθενται για υιοθεσία, σε συνεργασία με «Felicity – Γάτες στην πόλη», στο τρέχον έτος πραγματοποιήθηκαν (20) πράξεις υιοθεσίας γατών.

· Με τη συγκινητική αρωγή εθελοντών του προγράμματος παρέχεται καθημερινά τροφή και νερό στα αδέσποτα ζώα του Δήμου.