Δήμος Βριλησσίων: « Απογράφομαι στον Δήμο μου. Συμμετέχω. Στηρίζω την πόλη μου»

2021-12-02 16:31

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: « Απογράφομαι στον Δήμο μου. Συμμετέχω. Στηρίζω την πόλη μου».

Η απογραφή του πληθυσμού της περιοχής μας έχει ξεκινήσει. Όλοι και όλες μπορούμε να βοηθήσουμε τον Δήμο μας και τις γειτονιές μας απογραφόμενοι. Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών διεξάγεται κάθε 10 χρόνια στη χώρα μας και το αποτέλεσμά της είναι πολύ σημαντικό για τη χάραξη πολιτικών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Γνωρίζοντας το κεντρικό κράτος τον πληθυσμό των επιμέρους περιοχών, Δήμων και κοινοτήτων, αποφασίζει πώς θα διανείμει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που διαθέτει από τον κρατικό προϋπολογισμό προς αυτούς. Άρα πληρέστερη απογραφή σημαίνει περισσότερα έργα υποδομών από το κράτος προς τον Δήμο. Πληρέστερη απογραφή σημαίνει και υψηλότερη χρηματοδότηση του Δήμου μας, για να συνεχίσει τις δράσεις του. Πληρέστερη απογραφή σημαίνει καλύτερη πρόσβαση σε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιτυχημένη απογραφή σημαίνει ισχυρότερος και αποτελεσματικότερος Δήμος.

Γι’ αυτό και η Δημοτική Αρχή εξαγγέλλει τη δράση “Συμμετέχω” που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του Δήμου Βριλησσίων σχετικά με τη συμμετοχή στα ζητήματα του Δήμου. Το πρώτο βήμα της δράσης “Συμμετέχω” είναι η ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων για την απογραφή. Είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού ενεργά στο να πετύχει η απογραφή του 2021, γιατί είναι μια διαδικασία που αφορά το μέλλον μας.

Η απογραφή αλλάζει σταδιακά. Η φετινή απογραφή διαφέρει από τις προηγούμενες, γιατί ένα μέρος της γίνεται ηλεκτρονικά και ζητά από το κάθε νοικοκυριό να αυτοαπογραφεί. Είναι σωστό να εξοικειωθούμε με την ηλεκτρονική διαδικασία αυτοαπογραφής καθώς σταδιακά θα αντικαταστήσει την παλιά διαδικασία που ίσχυε ως το 2011. Επίσης, η μετάβαση σε μια πλήρως ψηφιακή απογραφή σημαίνει ασφαλέστερη διαδικασία για τα στοιχεία, ταχύτερη επεξεργασία από την ΕΛΣΤΑΤ και γρηγορότερα αποτελέσματα για τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.

Η διαδικασία είναι άμεση, εύκολη και ασφαλής. Ο μοναδικός “Κωδικός Απογραφής” εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία που θα καταθέσετε θα αφορούν μόνο το δικό σας νοικοκυριό. Σε καμία περίπτωση οι απαντήσεις σας καθώς και τα στοιχεία που καταχωρείτε μέσω της ΑΑΔΕ δεν μεταβιβάζονται σε τρίτους. Την ευθύνη τους έχει αποκλειστικά η ΕΛΣΤΑΤ και αποκλειστικά για αυτή την απογραφή.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, οι απογραφείς που εισέρχονται στις πολυκατοικίες και τα σπίτια (“Τομεάρχες”) φέρουν τα εξής διακριτικά: α) ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και β) φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ως τις 13 Δεκεμβρίου, όσοι έχουν παραλάβει και όσοι θα παραλάβουν τον φάκελο με τον μοναδικό “Κωδικό Απογραφής” καλούνται να απογραφούν ηλεκτρονικά, για να διευκολύνουν την ολοκλήρωση της απογραφής. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά ως τις 13 Δεκεμβρίου, θα απογραφούν στη συνέχεια από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον Δήμο μας και τις γειτονιές μας.

                   https://www.facebook.com/vrilissia.gr

 

                   https://www.instagram.com/dimosvrilission