Δήμος Πεντέλης-Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2016 - «Έξυπνη Κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία.»

2016-09-20 11:15

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει καθιερωθεί, από το 2002, ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2016 αποτελεί διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Ο Δήμος μας συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από 16-9-2016 έως 22-9-2016, και συνεισφέρει πολλαπλά στην αλλαγή των συνηθειών των πολιτών επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει την πόλη μας να αναπτυχθεί οικονομικά και να γίνει περισσότερο καθαρή, ήσυχη, ασφαλέστερη, λιγότερο συνωστισμένη και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε.

Καλούμε και ενθαρρύνουμε τους Δημότες μας να συμμετάσχουν ενεργά στη βιώσιμη κινητικότητα, μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων δράσεων, όπως οι παρακάτω:

  • Επιλογή περισσότερο βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και το βάδισμα για την εργασία και αναψυχή, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία του Δήμου μας.
  • Χρήση των δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας και του δικτύου της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου μας.
  • Επιλογή «πράσινων» διαδρομών σε ζωτικές περιοχές του Δήμου μας: Άλσος Ζωοδόχου Πηγής - Παραρεμάτιος πεζόδρομος Πατρών (Δ.Κ. Μελισσίων), πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δ.Κ. Νέας Πεντέλης), περιαστικό δάσος Πεντέλης (Δ.Κ. Πεντέλης)
  • Εβδομάδα «χωρίς αυτοκίνητο», με κορύφωση την  «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» την Πέμπτη 22-9-2016, κυρίως στις κεντρικές γειτονιές του Δήμου μας.
  • Να μην σταθμεύσουμε τα οχήματά μας σε κεντρικές οδούς του Δήμου μας: Λεωφ. Δημοκρατίας - Ελ. Βενιζέλου – Παν. Τσαλδάρη (Δ.Κ. Μελισσίων), Ηρώων Πολυτεχνείου (Δ.Κ. Νέας Πεντέλης), Βασ. Γεωργίου – Ελ. Βενιζέλου (Δ.Κ. Πεντέλης).
  • Συμμετοχή εταιρειών και καταστημάτων στις δράσεις, επιβραβεύοντας τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
  • Μετακίνηση των μαθητών από/προς τα σχολεία μέσω διαδρομών του αστικού ιστού με ποδήλατο, βάδισμα και δημοτική συγκοινωνία.
  • Μείωση ταχύτητας οχημάτων στο δίκτυο γύρω από τα σχολεία.
  • Συμμετοχή των σχολείων και των παιδικών σταθμών και ενημέρωση των μαθητών: ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας, ζωγραφική με θέμα «Πηγαίνω με τα πόδια και το ποδήλατο στο σχολείο μου».
  • Προβολή του βίντεο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς.

 

Η συμμετοχή μας θα προβάλλει την ταυτότητα του Δήμου μας και θα συμβάλλει στην ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό διαδικτυακό τόπο της Ε.Ε. https://www.mobilityweek.eu.

Αρμόδια Διεύθυνση: Περιβάλλοντος- Πολεοδομίας & Λειτουργιών Πόλης

Αρμόδια Υπάλληλος: κα Τάτση Κλαίρη

Τηλ: 213-2050026, Εσωτ.:126,  Email: tatsi@melissia.gr