Δημήτρης Παναγάκος σε α' πρόσωπο

2019-07-25 18:13

Δημήτρης Παναγάκος

Η ιδέα να γράψω ένα παιδικό βιβλίο το οποίο θα πραγματεύεται παιχνίδια μαθηματικής σκέψης ξεκίνησε προσπαθώντας να πείσω τα ανίψια μου να ξεκολλήσουν από τις οθόνες των κινητών τους. Όσα επιχειρήματα και αν χρησιμοποίησα, όμως, δεν έπεισαν κανένα τους και σύντομα εγκατέλειψα την προσπάθεια να πάω κόντρα στην τεχνολογία με τη βοήθεια του... προφορικού λόγου. Πήρα λοιπόν την απόφαση να συνεχίσω την προσπάθειά μου περνώντας στον... γραπτό λόγο, με την ελπίδα πως τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο μου ίσως να μπουν στη διαδικασία (έστω και για λίγο) να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό πέρα από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, στον ελεύθερο χρόνο τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δηλώσω πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με την τεχνολογία, αντίθετα, είμαι υπέρ της εξοικείωσης των παιδιών με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρκεί βέβαια να μη γίνεται κατάχρηση και επικίνδυνη χρήση.

Βλέποντας, λοιπόν, γύρω μου να μην υπάρχει μέτρο και τα παιδιά να έχουν φτάσει στο σημείο να διασχίζουν κεντρικούς δρόμους με τα μάτια τους κολλημένα πάνω στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου (όπως και οι μεγάλοι, άλλωστε), αποφάσισα να βάλω στον μικρό ήρωα του βιβλίου μου, τον Χρίστο, που είναι μαθητής γυμνασίου, την εξής πρόκληση: Καμία δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλες τις ημέρες των διακοπών του.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί στον «ήρωά» μου ένα πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τρόπους για να το λύσει άμεσα. Έτσι, θα αναγκαστεί να συναντήσει τον κύριο Πλάτωνα, ελπίζοντας πως στο σπίτι του παράξενου γείτονα θα υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα πράγματα βέβαια θα πάρουν διαφορετική τροπή και ο καθηγητής μαθηματικών θα βάλει στον Χρίστο δοκιμασίες που θα τον κάνουν να αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρχει και ελεύθερος χρόνος χωρίς διαδίκτυο και μπορεί να γίνει μάλιστα και διασκεδαστικός, με τα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορεί να παίζει με φίλους του. Έτσι, ο Χρίστος παράλληλα με τις διακοπές του θα βρεθεί να κάνει και ιδιαίτερα μαθήματα με τον κύριο Πλάτωνα, τα οποία έχουν μεν ένα μαθηματικό υπόβαθρο, αλλά παρ’ όλα αυτά του είναι ευχάριστα και διασκεδαστικά. Η εισαγωγή του Χρίστου στον κόσμο των έξυπνων παιχνιδιών θα έχει θετική εξέλιξη για την αυτοπεποίθησή του κι ενώ προχωράνε οι διακοπές του βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες προκλήσεις προβληματισμού, διασκέδασης και απόλαυσης. Παίζοντας έξυπνα παιχνίδια, ο Χρίστος αλλάζει την αδιάφορη στάση που είχε για τα μαθηματικά και ανακαλύπτει πως υπάρχει και η διασκεδαστική τους πλευρά.

Η ιδέα να γράψω ένα παιδικό βιβλίο το οποίο θα πραγματεύεται παιχνίδια μαθηματικής σκέψης ξεκίνησε προσπαθώντας να πείσω τα ανίψια μου να ξεκολλήσουν από τις οθόνες των κινητών τους.

Για λόγους εύκολης κατανόησης των παιχνιδιών, επέλεξα να παρουσιάσω τα περισσότερα από τα παιχνίδια του βιβλίου εφαρμοσμένα πάνω σε σκακιέρα. Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η συγγραφή αυτού του μικρού βιβλίου μεταξύ άλλων μού έδωσε και την ευκαιρία να θίξω κάποια θέματα που με απασχολούν εδώ και χρόνια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση της χρήσης των πλαστικών αλλά και η οδική ασφάλεια μικρών και μεγάλων. Νομίζω πως είναι θέματα που μας αφορούν όλους και κυρίως τα παιδιά μας, για να μπορούν να έχουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές μου, εύχομαι Τα έξυπνα παιχνίδια του κυρίου Πλάτωνα να δώσουν στα παιδιά κίνητρο να ασχοληθούν με τα επιτραπέζια παιχνίδια και να οδηγηθούν να ανακαλύψουν το μεγαλείο που κρύβει ο κόσμος των μαθηματικών!

 

Τα έξυπνα παιχνίδια του κυρίου Πλάτωνα
Εισαγωγή στη διασκεδαστική πλευρά των μαθηματικών
Δημήτρης Παναγάκος
Δίαυλος
112 σελ.
ISBN 978-960-531-429-3
Τιμή €7,50
001 patakis eshop