Δήμητρα Πυργελή: «Ταξίδεψε μαζί μου» κριτική της Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη

2017-02-10 13:28
Ταξίδεψε μαζί μου Δήμητρα Πυργελή Εικονογράφηση: Μιχάλης Βαλασόγλου, Μαρία Παγκάλου Λιβάνης


Σ’ ένα μικρό κομμάτι χαρτί, «κομμάτι εφημερίδας που κάποιος είχε κόψει αδέξια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, βρίσκεται ο θησαυρός που βρήκε η κυρία Αθανασία του βιβλίου μας.

«Αν τα χέρια σου κρατήσουν απαλά τη γνώση
κι αν τα μάτια σου στοργικά τη συλλαβίσουν,
το φως της θα φωτίσει την καρδιά σου».

Ένας πολύτιμος θησαυρός για μας τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες είναι το νέο βιβλίο της Δήμητρας Πυργελή Ταξίδεψε μαζί μου.

Ήρωας του βιβλίου το μικρό χαρτί, που έχει μια μεγάλη επιθυμία: Να γνωρίσει τον κόσμο! Φίλος και βοηθός του ο άνεμος. Με αγάπη το αφήνει στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Από εκεί μόνο του ανακαλύπτει ότι «ο κόσμος δεν είναι ένας, είναι πολλοί...».

Σταθμός αλλά και αφετηρία ο κόσμος των βιβλίων.

Ήρωας του βιβλίου το μικρό χαρτί, που έχει μια μεγάλη επιθυμία: Να γνωρίσει τον κόσμο! Φίλος και βοηθός του ο άνεμος. Με αγάπη το αφήνει στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Από εκεί μόνο του ανακαλύπτει ότι «ο κόσμος δεν είναι ένας, είναι πολλοί...».«Πόσο τυχερός είναι ο κόσμος που ζει εδώ» μονολογεί. Από εκείνη τη στιγμή όλα αλλάζουν για το μικρό χαρτάκι. «Άκουγε μύθους, θρύλους, ιστορίες παλιές και καινούριες. Ταξίδεψε σ’ όλη τη γη».

Τρυφερή ιστορία, πολύ όμορφα γραμμένη, με λιτότητα και καθαρότητα στον λόγο και με μια διάχυτη διάθεση ανοιχτής πρόσκλησης σε μικρούς και μεγάλους να γίνουν συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι για να γνωρίσουν τον κόσμο. Η περιγραφή της γωνιάς της βιβλιοθήκης όμορφα δοσμένη από τη συγγραφέα. Η εικονογράφηση των Μιχάλη Βαλάσογλου και Μαρίας Παγκάλου με βάση έργα μεγάλων ζωγράφων συνοδεύει άψογα το κείμενο. Η έκδοση είναι τόσο όμορφα επιμελημένη, ώστε το βιβλίο γίνεται εργαλείο στα χέρια των αναγνωστών. Έξυπνη η σκέψη και η πραγματοποίηση του πλάνου που κάνει η συγγραφέας για τη γιορτή της φιλαναγνωσίας. Νιώθεις το κάλεσμα, τη βεβαιότητα πως οι χάρτινες αγκαλιές θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους που ποτέ δεν φανταστήκαμε.
Ταξίδεψε μαζί μου Δήμητρα Πυργελή Εικονογράφηση: Μιχάλης Βαλασόγλου, Μαρία Παγκάλου Λιβάνης

Το μικρό χαρτί νιώθει ευτυχισμένο σε κάθε αναγνωστική αγκαλιά και, πιστέψτε με: Πάντα κρατά τις υποσχέσεις του! Άλλη μια φορά η Δήμητρα Πυργελή μάς ταξιδεύει στον χώρο του παιδικού βιβλίου με την πένα της και τη γοητευτική της τεχνική.

Ταξίδεψε μαζί μου
Δήμητρα Πυργελή
Εικονογράφηση: Μιχάλης Βαλασόγλου, Μαρία Παγκάλου
Λιβάνης
32 σελ.
ISBN 978-960-14-3108-6
Τιμή: €8,90
001 patakis eshop

 

 

 

πηγή : diastixo.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com