Διάστιχο-Σε Α΄πρόσωπο Φωτεινή Τομαή

2015-11-18 18:04
Φωτεινή Τομαή


Είναι ωραίο να μαθαίνει κανείς την Ιστορία με γιώτα κεφάλαιο! Ανόθευτη, μέσα από τις πηγές της και ανεπεξέργαστη, μακριά από υποκειμενικές αξιολογήσεις, πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Η σοφή, κατά την άποψή μου, παρατήρηση Ευρωπαίου φιλοσόφου ότι η Ιστορία διδάσκει αλλά δυστυχώς δεν βρίσκει συχνά μαθητές, αναβιώνει το ερώτημα που έχει βασανίσει αρκετούς: επαναλαμβάνεται, λοιπόν, η Ιστορία; Προσωπικά, πιστεύω πως ναι. Ιδιαίτερα αν σταθούμε ελληνοκεντρικά και παρακολουθήσουμε τα βήματά της στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Κανενός άλλου λαού της Ευρώπης, για να σταθούμε στην ήπειρο όπου ανήκουμε, η Ιστορία δεν έμοιασε με ατελείωτο requiem. Γεμάτη εκκωφαντικές νίκες και οδυνηρές ήττες. Και όμως! Ελάχιστα φάνηκε πως διδαχθήκαμε από αυτήν, τόσο ως λαός όσο και οι κυβερνήτες του τόπου μας.

Αυτή την Ιστορία θέλησα ν’ αποκαλύψω μέσα από μακρόχρονη έρευνα στα διπλωματικά έγγραφα της χώρας συγγράφοντας επί εννέα ολόκληρα χρόνια πάνω από 500 δοκίμια, κατανεμημένα σε τέσσερις εκδόσεις. Συχνά χρειάστηκε να βγω έξω από τα σύνορα, να ανατρέξω σε πηγές τής πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμης, να διασταυρώσω στοιχεία και θέσεις για τη χούντα της Αθήνας ή το μέγα ζήτημα της Κύπρου. Στον τέταρτο τόμο, που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο ο οποίος παραπέμπει στον Χίτλερ και την τακτικίστικη στρατηγική του καθυπόταξης της Ευρώπης, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει μέσα από ιστορικά παράλληλα της εποχής ομοιότητες που τρομάζουν και ανησυχούν τον κόσμο σήμερα. Το θεματολόγιο είναι ευρύ και εξαιρετικά επίκαιρο με όσα συμβαίνουν γύρω μας την τελευταία πενταετία: από τους διά σπάθης αποκεφαλισμούς των φανατικών στον χώρο της Μ. Ανατολής, το ασταθές πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές, τον κυλιόμενο εξωτερικό δανεισμό της χώρας που ακολούθησε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι και τη σχεδιαζόμενη δολοφονία Καραμανλή, του γηραιότερου, από πράκτορες της Intelligence.

Ιστορίες συναρπαστικές, που γοητεύουν για τον λόγο ότι τόσο η οικεία γραφή όσο και οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων της εποχής, που ξεπηδούν μέσα από έγγραφα και ενημερωτικά σημειώματα προοριζόμενα για τα μέλη της κυβέρνησης, έρχονται στο φως και γίνονται κτήμα όλων μας.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η ματιά των Ελλήνων διπλωματών για γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο, όπως η ανατροπή του Σάχη. Ανάμεσα στους πέντε φοιτητές που εισέβαλαν στην Αμερικανική Πρεσβεία τότε ήταν και ο σύγχρονός μας, τέως πρόεδρος του Ιράν, Αχμαντινετζάντ. Τα κεφάλια όλων ζητούσε τότε ο Χομεϊνί από το Παρίσι και μόνο όταν η επανάσταση εδραιώθηκε, οι εξεγερμένοι μετατράπηκαν σε ήρωες.

Ιστορίες συναρπαστικές, που γοητεύουν για τον λόγο ότι τόσο η οικεία γραφή όσο και οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων της εποχής, που ξεπηδούν μέσα από έγγραφα και ενημερωτικά σημειώματα προοριζόμενα για τα μέλη της κυβέρνησης, έρχονται στο φως και γίνονται κτήμα όλων μας. Μένει να δούμε πόσοι από εμάς θα αποδειχθούμε καλοί μαθητές της Ιστορίας, επαναλαμβάνω με γιώτα κεφαλαίο.

Το κέρδος του αναγνώστη, είτε πρόκειται για επιστήμονες ιστορικούς, είτε ανθρώπους που τους απασχολούν θέματα της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, άμεσα συνδεόμενα με τη δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι ότι αποκομίζει απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα μέσα από συμπυκνωμένες δόσεις πληροφόρησης, που ξεπηδούν αβίαστα και χωρίς επεξεργασμένες πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, μέσα από αδημοσίευτες και πρωτόλειες πηγές, όπως αυτές κατεγράφησαν στην εποχή τους. Για τον λόγο αυτό, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και, με τη βοήθεια του καταλόγου των κύριων ονομάτων, αλλά και την κατηγοριοποίηση των θεμάτων, βοηθά στην επιλογή της σειράς ανάγνωσης του συνόλου του.

Κακούργα Ιστορία και... ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα! Φωτεινή Τομαή Εκδόσεις Παπαζήση
Κακούργα Ιστορία και... ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα!

Φωτεινή Τομαή
Εκδόσεις Παπαζήση
465 σελ.
Τιμή € 21,30
001 patakis eshop

Πηγή : diastixo.gr