Cine Δράση Βριλήσσια- «Μεταπολεμικός Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος», Μέρος 6ο Δευτέρα 12 Μαρτίου, 8:00μμ, Πίνδου 30 &Μαραθώνος

2018-03-12 13:01

Συνεχίζεται ο 2ος κύκλος συζητήσεων "ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από και για το ΣΙΝΕΜΑ", με θέμα τον «Μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο». Και πάλι ο λόγος για την Γαλλική Nouvelle Vague (Νέο Κύμα)

Το γαλλικό Νέο Κύμα, γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Συγκλόνισε τα κινηματογραφικά στούντιο ανάμεσα στο 1958 και 1963, όταν η διαπίστωση ότι ο κλασικός ακαδημαϊκός Κινηματογράφος είχε φτάσει στα όριά του, είχε δώσει ό,τι είχε να δώσει και η αναζήτηση για το καινούριο είχε ήδη αρχίσει. Η Γαλλία είναι το κέντρο αυτής της αναζήτησης και γύρω από το περιοδικό "Τετράδια του Σινεμά" (Cahiers du Cinema) συγκεντρώνεται μια ομάδα με οργισμένους νέους και ορκισμένους σινεφίλ με βασικούς εκφραστές τους Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Jacques Rivette κ.ά. οι οποίοι θα αλλάξουν την πορεία και θα βάλουν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του σινεμά.
Βασική αντίληψή τους, η "ΚΑΜΕΡΑ-ΣΤΥΛΟ", σύμφωνα με την οποία η κάμερα του σκηνοθέτη πρέπει να παίζει το ρόλο που έχει το στυλό για τον λογοτέχνη. Η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η μεταφυσική, όλες οι επιστήμες και οι τέχνες, εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του, φθάνοντας μέχρι του ισχυρισμού ότι ακόμα και οι σύγχρονες φιλοσοφικές ιδέες είναι τέτοιες, που μόνον ο κινηματογράφος μπορεί να τις εκφράσει σωστά!

Η γαλλική Nouvelle Vague άσκησε τεράστια πολιτιστική επίδραση στο παγκόσμιο Κινηματογραφικό στερέωμα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αρχίζει η παρακμή της καθώς στη γαλλική κοινωνία κυοφορούνται νέες και έντονες διεργασίες που οδήγησαν στο κίνημα του Μάη του’68.

Την Δευτέρα 12/3 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από ταινίες όπως «Ο ωραίος Σέργιος» (1958) και «Η τελετή» του Κλωντ Σαμπρόλ, «Ζυλ και Τζιμ» (1962) του Φρανσουά Τρυφώ, «Μια νύχτα με τη Μοντ» (1969) του Ερίκ Ρομέρ, και πολλές άλλες.


Εισηγητής ο Παναγιώτης Δενδραμής.

Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου και ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ στο στέκι της "Δράσης", Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια.