Cine-Δράση: Το πρόγραμμα προβολών του επόμενου τριμήνου Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2017

2016-12-20 07:52

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017
Ένας χωρισμός (Jodái-e Náder az Simin)

Ιράν 2011. Διάρκεια: 123'. Σκηνοθεσία - Σενάριο: Asghar Farhadi. Πρωταγωνιστούν: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Sareh Bayat, Shahab Hosseini, Sarina Farhadi, Ali-Asghar Shahbazi, Shirin Yazdanbakhsh, Kimia Hosseini, Merila Zarei.

Ο Ναντέρ και η Σιμίν ζουν στην Τεχεράνη με την κόρη τους Τερμέ και τον άρρωστο πατέρα του Ναντέρ. Έχουν μια καλή ζωή, αλλά η Σιμίν επιθυμεί να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν θέλει η μικρή να μεγαλώνει στις περιοριστικές για τις γυναίκες του Ιράν συνθήκες. Αντίθετα ο Ναντέρ θέλει να μείνουν καθώς είναι υποχρεωμένος να φροντίζει τον πατέρα του. Η Σιμίν αναγκάζεται να ζητήσει διαζύγιο και φεύγει από το σπίτι, για να εγκατασταθεί στους γονείς της.


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017
Γαμήλιο Πάρτυ (Xi Yan, The Wedding Banquet)

Ταϊβάν, 1993. Διάρκεια: 106'. Σκηνοθεσία: Ang Lee. Σενάριο: Ang Lee, Neil Peng, James Schamus. Πρωταγωνιστούν: Winston Chao, May Chin, Ya-Lei Kuei. Μουσική: Mader.

Ένας Ταϊβανός συζεί με τον αμερικανό φίλο του στο Μανχάταν. Οι γονείς του στην Ταϊβάν αγνοούν ότι είναι ομοφυλόφιλος και τον πιέζουν συνεχώς να παντρευτεί. Για να τους ικανοποιήσει, στήνει έναν γάμο με μια νοικάρισσα του, επίσης Κινέζα, πράγμα το οποίο θα εξυπηρετήσει και την ίδια στην απόκτηση πράσινης κάρτας. Μόνο που δεν υπολόγισε πως οι γονείς του θα ξεσηκώνονταν συγκινημένοι και θα κατέφθαναν στην Αμερική για να παραβρεθούν στον γάμο του παιδιού τους.


Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017
Ο πιανίστας, (The Pianist)

Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία 2002. Διάρκεια: 150'. Σκηνοθεσία: Roman Polanski. Σενάριο Ronald Harwood. Πρωταγωνιστούν: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay.

Η αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του. Ο κλειστοφοβικός κόσμος του γκέτο εμπνέει στον Πολάνσκι μια από τις καλύτερες και πιο προσωπικές δημιουργίες του, απεικονίζοντας ταυτόχρονα με έναν υποδειγματικό και μη ρητορικό τρόπο το Ολοκαύτωμα.


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017
Το ανθρώπινο κεφάλαιο (Il capitale umano)

Ιταλία, 2013. Διάρκεια 111΄. Σκηνοθεσία: Paolo Virzì. Σενάριο: Paolo Virzì, Francesco Bruni, Francesco Piccolo, Stephen Amidon (βιβλίο). Πρωταγωνιστούν: Fabrizio Bentivoglio, Valeria Bruni Tedeschi, Matilde Gioli, Fabrizio Gifuni, Guglielmo Pinelli, Valeria Golino, Luigi Lo Cascio, Giovanni Anzaldo, Gianluca Di Lauro.

Παραμονή Χριστουγέννων λίγο έξω από το Μιλάνο, ένας οδηγός χτυπάει έναν ποδηλάτη και τον εγκαταλείπει. Ο ποδηλάτης αργότερα καταλήγει. Μέσα από αυτό το δυστύχημα επηρεάζεται η ζωή δύο οικογενειών, του πλούσιου επιχειρηματία Μπερνάσκι και του μεσίτη Οσσόλα.


Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017
Το τσεκούρι (Le couperet)

Γαλλία 2005. Διάρκεια: 122'. Σκηνοθεσία: Costas Gavras. Σενάριο:Donald E. Westlake (μυθιστόρημα), Costas Gavras, Jean Claude Grumberg. Πρωταγωνιστούν: Jose Garsia, KarinViard, George Monfils, Ulrich Tukur, Yolande Moreau.

Ο Μπρουνό, άνεργος εδώ και δύο χρόνια, έχει ένα σατανικό σχέδιο για να ξαναβρεί δουλειά: θέλει να σκοτώσει ένα υψηλό διευθυντικό στέλεχος ώστε να μείνει κενή μια θέση εργασίας. Φυσικά, πρέπει να εξοντώσει και τους τυχόν "ανταγωνιστές" του με μεγαλύτερα προσόντα από αυτόν, ώστε να είναι σίγουρη η δική του πρόσληψη. Μαύρη σάτιρα βασισμένη σε βιβλίο του Ντόναλντ Γουεστλέικ.


Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2017
Το μέλι, (Bal)

Τουρκία 2010. Διάρκεια: 103΄. Σκηνοθεσία: Semih Kaplanoglu. Σενάριο:Semih Kaplanoglu, Orçun Köksal. Πρωταγωνιστούν: Bora Altas, Erdal Besikçioglu, Tülin Özen Ayse Altay.

Ο Γιουσούφ είναι μοναχοπαίδι και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή. Για το αγόρι, το γειτονικό δάσος είναι ένας μέρος μυστηρίου και περιπέτειας. Ο πατέρας του είναι μελισσοκόμος και έχει τοποθετήσει τις ειδικά κατασκευασμένες κυψέλες του στην κορυφή των πιο ψηλών δέντρων του δάσους. Πατέρας και γιος έχουν πολύ δυνατή σχέση, μοιράζονται τα ίδια όνειρα και έχουν τα δικά τους μυστικά. Αλλά στο σχολείο ο Γιουσούφ έχει μια δυσάρεστη σχέση με τους συμμαθητές του, λόγω της δυσλεξίας που τον κάνει να ντρέπεται την ώρα των μαθημάτων.


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017
Μια καλύτερη ζωή Une meilleure vie

Γαλλία, 2011. Διάρκεια: 110' Σκηνοθεσία: Cédric Kahn. Σενάριο: Cédric Kahn, Catherine Paillé. Πρωταγωνιστούν: Guillaume Canet, Leïla Bekhti, Slimane Khettabi, Abraham Belaga.

Ο Γιαν και η Νάντια, ένας μάγειρας και μια σερβιτόρα, αποφασίζουν να ρισκάρουν τα πάντα για να αποκτήσουν το δικό τους εστιατόριο, και να φροντίσουν το νεαρό γιο της, Ρεμί. Με πολύ ταλέντο, ενέργεια και αγάπη για το όνειρο τους, ξεκινούν να το κάνουν πραγματικότητα για να βρουν τα προβλήματα και τη σκληρή πραγματικότητα να τους κατακλύζει και να τους χωρίζει.


Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
H Νοσταλγός

Κοινωνική 2004. Διάρκεια: 82'. Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Ελένη Αλεξανδράκη με τους: Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Τσουλάρης, Σπύρος Σταυρινίδης. Μουσική: Νίκος Παπάζογλου

Μια φεγγαρόλουστη νύχτα, η Αννιώ, παντρεμένη με έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, πείθει ένα νεαρό βοσκό να την πάει στο νησί της με μια κλεμμένη βάρκα. Εκείνος ονειρεύεται μια παράνομη ερωτική περιπέτεια, όμως τα κίνητρα της Αννιώς είναι καθαρά η νοσταλγία για το νησί και τους δικούς της. Διασκευή του ομώνυμου έργου του Παπαδιαμάντη με προσθήκη διαλόγων στη διάλεκτο της Νισύρου. Μια από τις λυρικότερες ταινίες που έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που γίνεται ακόμα πιο νοσταλγική από την υπέροχη φωτογραφία και τη θαυμάσια μουσική του Νίκου Παπάζογλου.


Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017
Συζήτηση για τις γυναίκες

«Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» (Buda as sharm foru rikht) Ιράν-Γαλλία, 2007. Διάρκεια: 81΄. Σκηνοθεσία: Hana Makhmalbaf. Σενάριο: Marzieh Makhmalbaf. Φωτογραφία: Ostad Ali. Ηθοποιοί: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz.

Στο Αφγανιστάν η μικρή Μπαχτάι ακούει το γειτονόπουλό της να διαβάζει και μαγεύεται. Θέλει και αυτή να πάει σχολείο. Θέλει και αυτή να μάθει γράμματα, να πλησιάσει τη γνώση, να μάθει την αλήθεια. Όμως δεν υπάρχουν λεφτά για τετράδιο και μολύβι. Το κορίτσι καταφεύγει στην ανταλλαγή: παίρνει τέσσερα αυγά και προσπαθεί να τα ανταλλάξει με τα αγαπημένα τετράδιο και μολύβι. Μετά από πραγματική Οδύσσεια τα καταφέρνει. Όμως, δεν τελειώνουν εδώ τα προβλήματα, από εδώ μόλις αρχίζουν.


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017
Μεσοτοιχίες Medianeras

Αργεντινή, 2011. Διάρκεια: 95'. Σκηνοθεσία- Σενάριο: Gustavo Tarettο. Πρωταγωνιστούν: Javier Drolas, Pilar López de Ayala, Inés Efron.

Η Μαριάννα και ο Μαρτίν ζουν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο του Μπουένος Άιρες. Περνούν ο ένας δίπλα από τον άλλο καθημερινά, ψωνίζουν στα ίδια μαγαζιά, κολυμπούν στην ίδια πισίνα αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ. Εκείνος βγαίνει σπάνια από το σπίτι μετά τον χωρισμό του. Εκείνη δουλεύει ως αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και μετά από μία τετράχρονη σχέση αισθάνεται ανίκανη να συνάψει οποιονδήποτε σοβαρό δεσμό. Χαμένοι και οι δύο στους δρόμους μίας μεγαλούπολης, θα καταφέρουν να βρουν πίσω από αναρίθμητους γκρίζους τοίχους την αληθινή ανθρώπινη επαφή.


Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017
Ο κ. Βερντού, (Monsieur Verdoux)

ΗΠΑ, 1947. Διάρκεια: 124΄. Σκηνοθεσία: Charles Chaplin. Σενάριο: Charles Chaplin βασισμένο σε μια ιδέα του Orson Welles.Παίζουν: Charles Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan.

O κύριος Βερντού χάνει τα πάντα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και για να βοηθήσει την άρρωστη γυναίκα του περιπλανάται. Γνωρίζει διάφορες γυναίκες, τις παντρεύεται, τις σκοτώνει και εκμεταλλεύεται την περιουσία τους για να επιβιώσει. Η ταινία είναι ένα σπάνιο, καθηλωτικό αριστούργημα που συνδυάζει τα νουάρ στοιχεία, την κοινωνική κριτική, τη «μαύρη» σάτιρα και τη συγκλονιστική τραγωδία.


Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
Το δέντρο που πληγώναμε

Ελλάδα 1986. Διάρκεια: 75’. Σκηνοθέτης: Δήμος Αβδελιώδης. Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης. Φωτογραφία: Φίλλιπος Κουτσαφτής. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ηθοποιοί: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μιοτέρης, Μαρίνα Δεληβοριά, Τάκης Αγόρης, Δήμος Αβδελιώδης.

Ιδιαίτερη, αντισυμβατική και αυθεντική ταινία, αγαπημένη κοινού και κριτικών, αντέχει στο χρόνο χάρη στην ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και την αθωότητά της. Αθώα όπως τα μάτια των δεκάχρονων πρωταγωνιστών της. Σε ένα χωριό της Χίου στην δεκαετία του ’60, η φιλία δυο αγοριών θα πληγεί λόγω μιας παρεξήγησης. Οι άλλοτε κολλητοί φίλοι θα χαθούν για περίπου μισό καλοκαίρι.