"Caramel" από το Cine-Δράση Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 8:15’μμ στο ΤΥΠΕΤ

2019-04-10 13:01

https://www.drasivrilissia.gr/db/UploadedPics/%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%95.jpg

H ηθοποιός και σκηνοθέτης Nadine Labaki που συγκλόνισε τους σινεφίλ όλου του κόσμου με την φετινή ταινία της «Καπερναούμ», γεννήθηκε στο Baabdet του Λιβάνου και ξεκίνησε την καριέρα της στην αρχή της δεκαετίας του 1990 σκηνοθετώντας διαφημιστικά βιντεοκλίπ. Το 2007 δημιούργησε το «Caramel», μια γλυκιά, αστεία και ανοιχτόκαρδη ταινία για τη ζωή των γυναικών στο Λίβανο μια χώρα διχασμένη που πατάει με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στο βαθύ Ισλάμ.

Για πέντε γυναίκες ένα κομμωτήριο στο κέντρο της Βηρυτού, πόλης αποκαλούμενης και «Μικρό Παρίσι», είναι ο τόπος που συναθροίζονται, συζητούν, αναπτύσσουν δεσμούς και εξομολογούνται τα πιο ενδόμυχα μυστικά τους, τους έρωτες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις τους. Η Λαγιάλ είναι η τριαντάρα ιδιοκτήτρια που μένει με τους γονείς της, όπως και όλες οι ανύπαντρες κοπέλες του Λιβάνου. Κορίτσι παραδοσιακό, με βαθιά χριστιανική πίστη, έχει χρόνια δεσμό με έναν παντρεμένο. Η εικοσιοχτάχρονη Νισρίν δουλεύει στο κομμωτήριο και πρόκειται να παντρευτεί με μουσουλμανικό γάμο, αλλά ο γαμπρός αγνοεί ότι η μέλλουσα γυναίκα του δεν πληροί μια από τις βασικές προϋποθέσεις. Αυτή της η αναπηρία πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Η εικοσιτετράχρονη Ρίμα, λιγομίλητη και εσωστρεφής είναι πιθανότατα γκέι, αν και δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Η Ρόουζ, είναι μια χριστιανή γειτόνισσα σε υπαρξιακή κρίση, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, για να φροντίσει την αγαπημένη της αδελφή. Μια μέρα θα της χτυπήσει την πόρτα ο έρωτας αλλά αυτή θα του γυρίσει την πλάτη. Η Τζαμάλ είναι μια από τις καλύτερες πελάτισσες του κομμωτηρίου και φίλη όλων των κοριτσιών. Έχει εμμονή με την ηλικία της και φροντίζει προσεκτικά την εξωτερική της εμφάνιση με συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο. Για πολλά χρόνια ήταν αφοσιωμένη στην οικογένεια και τον άντρα της, μέχρι που ανακάλυψε ότι αυτός την απατούσε με μία γυναίκα πολύ νεότερή της. Τότε αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να λάμψει παίζοντας στο θέατρο. Τέλος η Λίλι είναι ένα θείο δώρο, μια γυναίκα που κάποτε ερωτεύτηκε έναν άντρα που έφυγε από τη χώρα, της έγραφε καθημερινά γράμματα τα οποία όμως έκρυβαν οι γονείς της. Όταν το ανακάλυψε, ήταν πια αργά. Όσο για τους άντρες του φιλμ είναι όλοι τους καλοί, τρυφεροί, ρομαντικοί, αναποφάσιστοι. Σχεδόν παιδιά.

Εκεί που οι Άραβες σκηνοθέτες δείχνουν φόβο απέναντι στην κωμωδία, η Labaki κάνει ένα φιλμ γεμάτο λεπτή ποίηση, ευαισθησία, τρυφερότητα και γέλιο. Κινηματογραφεί με εξαιρετικό ύφος προσφέροντας στιγμές γεμάτες τρυφερότητα, εικόνες επιμελημένες με λεπτομέρεια, ντυμένες με όμορφους ήχους και ευχάριστες ανθρώπινες παρουσίες. Χρησιμοποιεί ερασιτέχνες ηθοποιούς: Η Νισρίν σπούδασε στο Παρίσι Καλές Τέχνες και ανατολίτικους χορούς, η Ρίμα δουλεύει σε εταιρία με ηλεκτρικές συσκευές, η Ρόουζ είναι νοικοκυρά και η Τζαμάλ δουλεύει στην παραγωγή. Η ίδια η Nadine Labaki σαν επαγγελματίας ηθοποιός είναι μία υπέροχη παρουσία στο πανί. Η ομορφιά και το ταλέντο της εκπέμπουν στο θεατή μία σπάνια οικειότητα. Η μουσική είναι σύνθεση του Khaled Mouzannar, που κάνει εδώ την τρίτη του δουλειά για τον κινηματογράφο και δημιουργεί ατμόσφαιρα, φανερώνει συναισθήματα, γεμίζει το χρώμα των πλάνων. Το γεγονός ότι στο φιλμ δεν υπάρχει αναφορά στην πρόσφατη πονεμένη πολιτική και πολεμική ιστορία του Λιβάνου θεωρείται από κάποιους ως μειονέκτημα του σεναρίου. Από την άλλη όμως αυτή η έλλειψη θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια να επουλωθούν οι βαθιές πληγές στις ψυχές των κατοίκων αυτής της τόσο ταραγμένης περιοχής της υδρογείου.

Το «Caramel» απέσπασε 5 Βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις και είχε ακόμα 7 υποψηφιότητες. Ήταν Επίσημη Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κανών το 2007. Την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν η Labaki τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού.

Γαλλία, Λίβανος, 2007. Διάρκεια: 95'. Σκηνοθεσία: Nadine Labaki. Σενάριο: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Rodney El Haddad. Πρωταγωνιστούν: Nadine Labaki, Ismaïl Antar, Joanna Mkarzel, Sihame Haddad.

*Οι χειμερινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 8.15 το βράδυ στην αίθουσα "Ν. Εγγονόπουλος" του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια.