Άρθρο του Δημήτρη Κοντοδίνα για την αύξηση των δημοτικών τελών στα Βριλήσσια

2023-12-20 15:52

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε απαιτείται restart

Την Δευτέρα 18/12 πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο καθορίστηκαν τα δημοτικά τέλη, τα τέλη ύδρευσης και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Φ.Η.Χ.) για το επόμενο έτος.

Συνολικά, κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη, της διοίκησης (Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας) προέβλεπε την διατήρηση όλων των τελών και φόρων στα ίδια επίπεδα. Η δεύτερη, της Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια, η οποία αναλαμβάνει την διοίκηση του Δήμου από 1/1/2024, η οποία προέβλεπε αύξηση όλων. Για παράδειγμα, η αύξηση των δημοτικών τελών θα είναι της τάξης του 16% (από 1,12 €/τ.μ. σε 1,3€/τ.μ.). Η πρόταση της Νέας Πνοής υπερψηφίστηκε από τα μέλη της και από τα μέλη της πρώην παράταξης του κύριου Ντινόπουλου, πλην της κυρίας Χρυσοπούλου, η οποία ψήφισε ‘παρόν’.

Η βασική επιχειρηματολογία για την αύξηση των τελών και φόρων στηρίχτηκε στην δυσανολογία εσόδων-εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας και στην προσπάθεια ισοσκέλισης τους. Ωστόσο, η υπηρεσία καθαριότητας δεν είναι ούτε κερδοσκοπική εταιρεία ούτε ξεχωριστή από τον συνολικό προϋπολογισμό του Δήμου, ο οποίος είναι πλήρως ισοσκελισμένος (σε διαφορετική περίπτωση δε θα εγκρινόταν από την Αποκεντρωμένη διοίκηση και θα κατέπιπτε). Η υπηρεσία της καθαριότητας είναι κατά βάση κοινωνική και δεν πρέπει να έχει ως προμετωπίδα τα πλεονάσματα, αλλά την ανακούφιση των νοικοκυριών και την εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης.

Η επερχόμενη Διοίκηση Πισιμίση ξεκινά με αύξηση φόρων και τελών σε μια εποχή ακρίβειας, που χτυπά την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η αναλγησία καταδεικνύεται στην αποστροφή του κύριου Χρηστάκη, ο οποίος εναγωνίως αυτοανακοινώθηκε αντιδήμαρχος Οικονομικών μη μπορώντας να περιμένει τις ανακοινώσεις του κύριου Πισιμίση και ισχυρίστηκε πως εισηγήθηκε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, ωστόσο δεν εισακούστηκε. Παρόλα αυτά, δείχνει τον δρόμο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Δημήτρης Κοντοδίνας

Μέλος δημοτικού συνδυασμού ‘Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας’