Τσίπρας: Παράδειγμα προς αποφυγή το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

2014-11-17 18:16

Τσίπρας: Παράδειγμα προς αποφυγή το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο της πανευρωπαϊκής οργάνωσης Transform Europe!, υπό το γενικό τίτλο, «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», ζητώντας ταυτόχρονα όμως από το πολιτικό αυτό ρεύμα να αλλάξει πορεία.
Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει

Μιλώντας συγκεκριμένα για πώς η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προκειμένου να υπάρξει, «θα πρέπει ν’ αλλάξει, διαφορετικά θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς», έφερε το παράδειγμα του «ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του οποίου, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έδωσε τη δική του ερμηνεία για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ενώ, λοιπόν, εξηγούσε πως, «προσαρμογή είναι η ριζοσπαστικοποίηση, και ριζοσπαστικοποίηση είναι η μετουσίωση σε πολιτικό πρόγραμμα των αντιστάσεων και των αιτημάτων της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα», έφερε και πάλι παραδείγματα: «Από τους Αγανακτισμένους, που στην Ισπανία γέννησαν τους Podemos στην Ισπανία, και που στην Ελλάδα έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου και δυνάμωσαν το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ώστε να απέχει σήμερα μόλις ένα μικρό βήμα από τη διακυβέρνηση της χώρας».

Γενικά μιλώντας, σημείωσε ότι «η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης. Και, όσο η σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραμένει  θεατής στο δικό της στρατηγικό –και ιστορικό– αδιέξοδο, όσο εξακολουθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ’90, τόσο θα χάνει το βηματισμό της με την Ιστορία».

Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά...

Όμως, «η Ευρώπη είτε θα είναι δημοκρατική και κοινωνική είτε θα πάψει να υπάρχει.  Είναι όμως ταυτόχρονα ένα δίλημμα ζωής και για την ίδια την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία:  Ή θα αλλάξει ή θα αφομοιωθεί από τη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά, στη προοπτική ενός άγονου και αλληλοσυμπληρωματικού διπολισμού. Αντίστοιχου του Αμερικάνικου μοντέλου Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Χωρίς όμως -συμπέρανε- την αντίστοιχη εκπροσώπηση των κοινωνικών  συμφερόντων των μεσαίων στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Και όταν μια ιστορική πολιτική δύναμη, πάψει να εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα που ιστορικά εκπροσώπησε, τότε αργά ή γρήγορα αντικαθίσταται από τις δυνάμεις που μπορούν να τα εκπροσωπήσουν αυθεντικά. Γιατί η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται τα κενά».

Η Ευρώπη είτε θα είναι δημοκρατική και κοινωνική είτε θα πάψει να υπάρχει

Εκτός όμως από τις διαπιστώσεις, ο έλληνας πολιτικός προχώρησε και στη δική του πολιτική πρό(σ)σκληση προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: «σήμερα η νέα ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, ελπίζοντας ότι θα ωθήσει και τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της από τη δεκαετία του ’90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις».


Πηγή : www.briefingnews.gr