Το "χαβά" τους οι Τούρκοι- Προκαλεί ο Νταβούτογλου

2014-10-23 18:08
Το "χαβά" τους οι Τούρκοι- Προκαλεί ο Νταβούτογλου

 Ελληνοκύπριοι λένε ‘οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ`, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτουγλου, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

 

"Με βάση τη συμφωνία με τη Βόρεια Κύπρο, η Τουρκία έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου κι αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποιώντας πως "έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός" και "κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση"

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τ/Κ.

 Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από ενημέρωση που είχε χθες το βράδυ από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. "Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί", τόνισε και πρόσθεσε: "Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ενωθεί το νησί".

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου όταν πρωτοάρχισαν αυτές οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος πρότειναν, είπε, "να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες".

"Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη η ε/κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού δια των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ε/κ πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ" ισχυρίστηκε.

"Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση", ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κανονικά συνεχίζεται η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Κogas, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου ενώ χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, χωρίς παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης.

Στο μεταξύ, επιτυχής χαρακτηρίζεται από πηγές του Κυπριακού Υπουργείου 'Αμυνας η χθεσινή ευρείας κλίμακα στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου με την επωνυμία «Ονήσιλος- Γεδεών».

Σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται η ρωσική άσκηση στην θαλάσσια περιοχή Κύπρου-Συρίας.

Πηγή : www.reporter.gr