Τι σημαίνει η ψήφος εμπιστοσύνης: Τα σενάρια, η διαδικασία και τα… νούμερα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

2014-10-02 18:26

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται, πλέον, η επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία η Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει για να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνη ή όχι στην κυβέρνηση. Προτού, όμως, φθάσουμε στην ψηφοφορία πρέπει να τηρηθεί συγκεκριμένη διαδικασία.

20651461

Την Δευτέρα θα ανοίξει η Βουλή, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να κατατεθεί το αίτημα, καθώς, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός με την πιο πιθανή ημερομηνία για να ζητήσει ψήφο η κυβέρνηση να είναι η Τρίτη.

Οταν κατατεθεί το αίτημα απαιτούνται 48 ώρες μέχρι να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση χρειάζεται 151 ψήφους υπέρ για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 154), καθώς, σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η αντίδραση των ανεξάρτητων βουλευτών στην ψηφοφορία η οποία, πάντως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «πρόβα» για την προσπάθεια εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Τα κόμματα σε αριθμούς

Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι οι εξής:

ΝΔ 126 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154), ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές, Χ.Α. 16 βουλευτές, ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές, ΚΚΕ 12 βουλευτές, ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές, Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.

Πηγή : arouraios.gr