Τις 50.000 έφτασαν τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

2014-07-10 15:55

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, τα «κόκκινα δάνεια», οι εισφορές, αλλά και η «μετανάστευση» των εταιριών σε γειτονικές χώρες, είναι μόνον μερικές από τις αιτίες, που ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, για τη διαγραφή 50.000 επιχειρήσεων από τα μητρώα τους την τελευταία τριετία. Επισημάνθηκε πως στην ίδια τριετία έγιναν εγγραφές 35.456 επιχειρήσεων οι οποίες όμως δεν αντισταθμίζουν αυτές που έκλεισαν, ούτε σε παραγωγικότητα ούτε σε αριθμό θέσεων εργασίας.
 
«Αν δούμε τις διαγραφές και τις εγγραφές της τελευταίας τριετίας διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δούλευαν 10-15 χρόνια και απασχολούσαν τρεις-τέσσερις εργαζόμενους έκαστη. Αυτές που άνοιξαν αντίθετα, είναι κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με έναν ή δύο εργαζόμενους.

 

Αντιλαμβάνεσθε ποια είναι η επίπτωση στην ανεργία», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.
  
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθετη πίεση για τις επιχειρήσεις δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων, ωθώντας πολλούς επιχειρηματίες στην επαγγελματική μετανάστευση.
 
«Στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να υπάρχει φορολογικό σύστημα κοντινό στων γειτόνων μας, με φορολογικό συντελεστή 10%, μείωση του ΦΠΑ κατά 50% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές", σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος.

Πηγή : www.aragma.gr