Στρώνουν τραπέζι για να κάτσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Δηλώσεις για προσέγγιση των δυο κομμάτων

2014-06-30 17:12

Στρώνουν τραπέζι για να κάτσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Δηλώσεις για προσέγγιση των δυο κομμάτων

Σταγόνα τη σταγόνα βάζουν νερό στο κρασάκι τους τα κόμματα ενόψει εξελίξεων. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - οποίος έχει καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα - λέει οτι μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το καλό της χώρας. Ο διευθυντής που πολιτικού γραφείου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλάει για αναγκαστικές υποχωρήσεις και η Φωτεινή Πιπιλή, σημειώνει ότι η ΝΔ συνεργάστηκε με το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, άρα μπορεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη να αναζητηθούν πολιτικά και θεμιτά μέσα συναίνεσης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και τη συνέχεια της χώρας, επισημαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη Real News.

«Σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ τέτοιου είδους συναινέσεις, στο μέτρο που οι αυτοδυναμίες είναι πλέον δύσκολη υπόθεση» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνει ότι η Βουλή, με τη σημερινή της σύνθεση, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς, όπως δηλώνει, η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, επαναφέροντας την ανάπτυξη και προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις.

«Είναι υποχρεωμένη για το κοινό συμφέρον να ολοκληρώσει την πορεία αυτή και αυτό είναι το διακύβευμα αυτής της προεδρικής εκλογής» τονίζει, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες των πολιτών.

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να συμβολίζει την εθνική συνεννόηση και την ενότητα και για αυτό θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες σύγκλισης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή προφανώς και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως λέει «εφόσον ο λαός δεν θα έδινε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα όλες οι επιλογές είναι θεμιτές, κάτω από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης με κοινό παρονομαστή το συμφέρον της Ελλάδας. Κανείς δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου».

Δεξιές στροφές και υποχωρήσεις

Χωρίς αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί «σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές "δεξιές στροφές" και υποχωρήσεις» δηλώνει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς».

Μιλώντας στη Realnews, o κ. Παππάς απευθύνει μήνυμα στην εσωκομματική μειοψηφία, λέγοντας ότι «από την αρχή σχεδόν της εφαρμογής του μνημονίου, η στρατηγική του ΥΣΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας και η συμπαράταξη των δυνάμεων από τα αριστερά της Αριστεράς έως τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας».

«Αυτήν την πολιτική ακολουθήσαμε, αυτήν την πολιτική αγκάλιασε ο λαός. Αυτή η πολιτική θα μας καταστήσει αυτοδύναμους», συμπληρώνει.

Παράλληλα, για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα «θα γίνει μετά την κάλπη». Ερωτηθείς τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν του προταθεί «Γλέζος, Κωνσταντόπουλος ή Κουβέλης», ο Νίκος Παππάς απαντά:

«Η θέση μας είναι καθαρή. Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί από Κοινοβούλιο που ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση. Αυτή είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του ως εγγυητή και ρυθμιστή του Πολιτεύματος. Συνεπώς η συζήτηση για τα πρόσωπα θα γίνει μετά την κάλπη».

Πιπιλή: Γιατί όχι;

Θετική απέναντι στο σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Φωτεινή Πιπιλή.

Η βουλευτής της ΝΔ, αναφερόμενη σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού», καθώς και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί «σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές "δεξιές στροφές" και υποχωρήσεις», είπε:

«Αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ή αυτό που σχολίασε ο κ. Παππάς, είναι προς τη θετική κατεύθυνση […] Αν κάποτε γίνουν εκλογές και κανένα κόμμα δεν κάνει αυτοδυναμία -γιατί αυτό δεν λένε και οι δύο;- λογικό δεν είναι ότι θα πάνε στον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας με τη διαδικασία των εντολών; Τι θα βγει να πει ο κ. Σαμαράς "εγώ αποκλείεται";»

Πηγή : www.koolnews.gr