Στο …τρίτο « ημίχρονο» η ανακοίνωση Δούρου για «αντάρτικο» στον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων

2014-09-26 18:57

perif - dour - sgour - koy -pafΕντολή να μην σταλεί ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα συμβάλλει στην αξιολόγηση των υπαλλήλων της,  προτίθεται να δώσει η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, όπως ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αντίθετα, η κ. Δούρου δήλωσε υπέρ της μάχης για τον εντοπισμό περιπτώσεων όπου δημόσιοι υπάλληλοι προσελήφθησαν χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά, τονίζοντας ότι οι εν λόγω έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν από την ίδια την περιφερειακή αρχή. Την ίδια στιγμή, άργησε… να ξεκαθαρίσει την στάση της σε ό,τι αφορά τον επανέλεγχο των συνθηκών με τις οποίες υπάλληλοι μονιμοποιήθηκαν με το περίφημο διάταγμα Παυλόπουλου (περίπτωση για την οποία 19 δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν  «αντάρτικο»), κάνοντας τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να σχολιάσει πως κάποιοι, μετά τι απειλές Μητσοτάκη για παρέμβαση εισαγγελικών αρχών στην παρεμπόδιση των ελέγχων, «υπέστειλαν την παντιέρα της επανάστασης».

Δούρου κατά πάντων
Με κυβέρνηση, «παπαγαλάκια», όπως είπε, των διαπλεκόμενων ΜΜΕ αλλά και «πειθήνιους του μνημονίου αυτοδιοικητικούς» τα έβαλε η κυρία Δούρου κατά την παρέμβασή της στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  Αττικής, όπου συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια απέναντι στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και τον έλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως είπε: «τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εκστρατείας ψεύδους και παραπληροφόρησης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι σαφής: να εμφανιστούμε όλοι όσοι υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε ώστε να αποκτήσουμε έναν ισχυρό, σύγχρονο και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα, ως φαύλοι, που καλύπτουμε παρανομίες και πλαστά πτυχία!».
Ξεκαθάρισε . ότι « η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Και είναι πλέον καιρός να ακουστεί. Μακριά από τα διαπλεκόμενα «παπαγαλάκια» που διαστρεβλώνουν συνειδητά την πραγματικότητα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση της μαζικής ανεργίας και των μαζικών λουκέτων, εσκεμμένα επιχειρεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Επιδιώκοντας με ένα σμπάρο δύο τριγώνια: μικροκομματικά οφέλη και απαξίωση του δημοσίου. Και το πράττει αυτό, διακυβεύοντας τη νομιμότητα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Το πρώτο έχει να κάνει με τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα και ότι δήθεν η νέα περιφερειακή Αρχή καλύπτει σχετικές παρανομίες. Καλώ από αυτό το βήμα να μου φέρουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα δήλωσής μου με την οποία να υποστηρίζω την κάλυψη ή το κουκούλωμα περιπτώσεων πλαστών πτυχίων». Η κυρία Δούρου ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι «δεν θα βρουν. Γιατί δεν υπάρχει. Η θέση μου ήταν και είναι κρυστάλλινη : μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων. Και ακόμη πιο συγκεκριμένα: Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα υποχρεούνται να ενημερώνουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους το Σώμα Επιθεωρητών, το οποίο ελέγχει τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Διευθύνσεις Διοικητικού» υπογράμμισε.
« Είμαστε εγγυητές της νομιμότητας»
Πρόσθεσε δε μ΄έμφαση ότι « η Περιφέρεια Αττικής είναι ο εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας και των κυρώσεων που προβλέπονται σχετικά. Όσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων, ας τους αναζητήσουν αλλού. Και συγκεκριμένα στους κόλπους εκείνων που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το δημόσιο με τις μαζικές, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κάνοντας τα στραβά μάτια στην έλλειψη τυπικών προσόντων, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών ενός δημόσιου τομέα που τότε χρησίμευε ως δεξαμενή ψηφοφόρων. Σήμερα το χρησιμοποιούν ως δεξαμενή απολύσεων».
Παρέπεμψε ήδη Και  ενημέρωσε , «μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες» , όπως είπε χαρακτηριστικά ότι έχει «ήδη υπογράψει κι έχουν ήδη πάρει το δρόμο των όποιων προβλεπόμενων κυρώσεων περιπτώσεις που εκκρεμούσαν από τον Μάρτιο, για παράδειγμα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;
Να με συγχωρείτε, αλλά  δεν είμαι, δεν είμαστε ειδικοί στις μεθοδεύσεις με πλαστά πτυχία που φορτώνουν το Δημόσιο με προσλήψεις χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Γιατί δεν είμαι, δεν είμαστε, εκείνοι που επί δεκαετίες έκαναν τα στραβά μάτια σε μαζικούς διορισμούς, προκειμένου να διατηρήσουν το σύστημα εξουσίας τους. Άλλοι ήταν εκείνοι που με κάθε παράτυπη πρόσληψη έστελναν ουσιαστικά συνειδητά στην ανεργία έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτοί οι «άλλοι» δεν είναι άγνωστοι. Έχουν ονοματεπώνυμο. Και διεύθυνση».

Όχι στην αξιολόγηση
Σχετικά με την «περιβόητη αξιολόγηση μέσα σε εισαγωγικά», όπως είπε, η περιφερειάρχης σχολίασε ότι μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι. «Γιατί αποτελεί άρνηση της ίδιας της έννοιας της αξιολόγησης». Και αυτό, τόνισε «  δεν το λέμε εμείς αλλά το έχουν διαπιστώσει έγκριτα όργανα όπως, μεταξύ άλλων, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Η αυθαίρετη ποσόστωση του 15%, ένα σύστημα που ακόμη και παγκοσμίου εμβέλειας ιδιωτικές εταιρίες έχουν πια εγκαταλείψει, είναι το «όχημα» για την αποδυνάμωση ενός ήδη υποστελεχωμένου δημοσίου. Το διαπιστώνουμε άλλωστε καθημερινά. Στα άδεια γραφεία με τους ελάχιστους υπαλλήλους και την ανύπαρκτη εξυπηρέτηση. Δεν μιλάμε λοιπόν για «αξιολόγηση» αλλά για απαξίωση και υποστελέχωση. Και αυτήν την απορρίπτουμε κατηγορηματικά».
Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι « αποτελεί πρόκληση να κάνουν λόγο για «αξιολόγηση» και «νομιμότητα» με αποτελεσματικά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στον δημόσιο τομέα, οι νεκροθάφτες του ιδιωτικού τομέα και της νεανικής επιχειρηματικότητας!! Αποτελεί πρόκληση  οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση και που βόλεψαν επί τέσσερα χρόνια ημετέρους στους κρατικούς μηχανισμούς, να στρέφονται κατά των εργαζομένων του εναπομείναντος δημοσίου τομέα. Να στρέφονται κατά γυναικών όπως οι ηρωικές καθαρίστριες. Και να τις ξυλοκοπούν. Όπως ξυλοκοπούν κάθε εργαζόμενο που τολμά να βγει να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.»
Η νέα Περιφερερειάρχης υπογράμμισε ότι «αυτή η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου τομέα, και με τη σειρά της, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Γιατί δεν καταστρέφει μόνο την παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, δεν αποσυνθέτει περαιτέρω τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό αλλά υπονομεύει και το ίδιο το αύριο της πατρίδας. Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι η ενότητα της δράσης, η συντονισμένη κινητοποίηση για να ακυρώσουμε, όλοι μαζί, τις καταστροφικές αυτές πολιτικές. Να ξεσκεπάσουμε τις συκοφαντίες περί δήθεν κάλυψης παρανομιών από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, τις οποίες αναπαράγουν αφειδώς τα «παπαγαλάκια» της διαπλοκής. Να ακυρώσουμε την προσπάθειά τους να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ εκείνων που έχουν ακόμη δουλειά και όσων, εξαιτίας των πολιτικών τους, βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και της ίδιας της ζωής. Ας τους αφήσουμε στη λάσπη τους και τα συστηματικά τους ψεύδη. Ας δράσουμε με αλληλεγγύη. Ας απορρίψουμε τις λογικές του κοινωνικού αυτοματισμού».
Και κατέληξε λέγοντας ότι , «από την πλευρά της η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική.
Αναλαμβάνει την ευθύνη της εύρυθμης, ως εκ του νόμου οφείλει, λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Για αυτό και δίνει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα «αξιολόγησης» επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη. Εντωμεταξύ, οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες, σε ό,τι μας αφορά, θα ενταθούν. Γιατί όπως σας είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά, εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Κουβέντα για τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων;
Στην αρχική της ομιλία, πάντως, η κ. Δούρου απέφυγε ξεκάθαρα να πάρει θέση για την εκστρατεία επανελέγχου των συνθηκών με τις οποίες χιλιάδες δημοτικοί και δημόσιοι συμβασιούχοι μέχρι τότε υπάλληλοι μονιμοποιήθηκαν επί υπουργία Προκόπη Παυλόπουλου, με το ομώνυμο διάταγμα.
Αυτή την… παράλειψη, σχολίασε στη δική του ομιλία ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος, για το θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε αντίθετος στην εφαρμογή της, μέχρι να κυρωθεί η συνταγματικότητα του σχετικού νόμου.

«Λέτε άλλα μετά την απειλή για εισαγγελέα» «Όταν εμείς λέγαμε πως ο επανέλεγχος των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί, κάποιοι μας κατηγορούσαν» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα, μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις, και υπό την απειλή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι θα παρέμβει ο Εισαγγελέας, οι ίδιοι δηλώνουν πως ο νόμος για τον επανέλεγχο θα εφαρμοστεί.  Το λάβαρο της επανάστασης μπαίνει σιγά σιγά στο ντουλάπι. Κάθε ανεδαφική και ανέφικτη προεκλογική υποσχεσιολογία  σιγά σιγά αποσύρεται και θα ξεχνιέται, μόλις έρθει σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα». Ο κ. Σγουρός  υπενθύμισε ΄ότι ως Νομάρχης και Περιφερειάρχης είχε προβεί σε « 6 τροποποιήσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας. Είχαμε λύσει με τον πιο αναίμακτο και δίκαιο τρόπο το πρόβλημα των συμβασιούχων, είχαμε κάνει όλες τις κρίσεις των προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, είχαμε αντιμετωπίσει το θέμα με τις εφεδρείες και τις διαθεσιμότητες, και είχαμε μια ειλικρινή και ξεκάθαρη σχέση με το σύλλογο εργαζομένων».
« Προοδευτικό είναι να επιζητάς τον έλεγχο»
Αντίθετα , η νέα Διοίκηση, « που προεκλογικά έκλεισε το μάτι σε όλους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει καμία αξιολόγηση, καλείται τώρα να αποδείξει ότι προοδευτικό δεν είναι να μην κάνεις καμία αξιολόγηση, αλλά να κάνεις δίκαιη αξιολόγηση»είπε . Σημιώνοντας ότι « προοδευτικό δεν είναι να λες δεν θέλω τον έλεγχο, αλλά να επιζητάς τον έλεγχο. Προοδευτικό δεν είναι να προστατεύεις συντεχνίες, αλλά να μπορείς να κοιτάς στα μάτια όλους τους εργαζομένους, και κυρίως τους 1 εκατ. άνεργους του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτούς πρωτίστως πρέπει να δικαιολογήσει την άρνηση της για αξιολόγηση και έλεγχο».
Κατέληξε δε ευχόμενος , «  η Περιφέρεια Αττικής να μην μετατραπεί σε πειραματόζωο εφαρμογής και σε ορμητήριο για την προώθηση κομματικών θέσεων.  Ελπίζω κάποιοι να διδαχθούν από το Μανώλη Γλέζο, που ως νομαρχιακός σύμβουλος επαναλάμβανε συχνά τον ακομμάτιστο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μακριά από την εκάστοτε εξουσία. Να είναι Αυτοδιοίκηση και όχι Ετεροδιοίκηση έλεγε χαρακτηριστικά. Ελπίζω κάποιοι να τον ακούσουν.».

Και η …διευκρίνηση Ήταν αυτή η επισήμανση του κ. Σγουρού αλλά και αντίστοιχες παρεμβάσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ)  και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανάγκασαν την κ. Δούρου να διευκρινίσει την θέση της και για το θέμα του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων. Σχετικά, η περιφερειάρχης δήλωσε: «Δεν πρόκειται για επανέλεγχο αλλά για επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων μέσα από την προσπάθεια ακύρωσης του ΠΔ 164/2004. Μιας νομοθεσίας, κατ” εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας, που το κύρος της κρίθηκε θετικά και αμετάκλητα από τα τρία ανώτατα νομικά όργανα της χώρας.  Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006. Αυτή τη νομοθεσία θέλει να ακυρώσει ο «επανέλεγχος» της σημερινής κυβέρνησης, εκθέτοντας τη χώρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μπορεί να βρεθεί με αυτή την αντισυνταγματική παρέμβαση (αντίθεση στο άρθρο 4 του Συντάγματος) και εκτός του πλαισίου της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση α λα καρτ ευρωπαϊκή. Αυτή είναι λοιπόν η δήθεν «νομιμότητα» στην οποία καλεί το υπουργείο. Μια  κατ” όνομα νομιμότητα που αντιβαίνει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου».

Κουμουτσάκος: «Βάζετε πλάτη για τα λαμόγια;»
Ιδιαίτερα επιθετική  ήταν η ομιλία του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας – στηριζόμενος από τη Ν.Δ. – Γιάννη Κουμουτσάκου. Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κ. Δούρου ότι μεταφέρει την πολιτική ατζέντα του κόμματός της στον χώρο του περιφερειακού συμβουλίου. «Τι είναι τελικά η Περιφέρεια; Είναι ή δεν είναι κομμάτι της Πολιτείας με υποχρέωση να τηρεί τους νόμους του Κράτους;», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος για να συμπληρώσει: «Η αξιολόγηση δίνει την ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα των υπαλλήλων που μπήκαν με δόλιο τρόπο στο Δημόσιο, από το σιτάρι της πλειοψηφίας, που είναι οι αξιοπρεπείς και οι αποτελεσματικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως εδώ, εσείς, έρχεστε να βάλετε πολιτική και κομματική πλάτη στήριξης στα λαμόγια».
Ήταν αυτή η φράση του κ. Κουμουτσάκου, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων της Περιφέρειας, που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Η παράταξη του κ. Κουμουτσάκου αποχώρησε στη συνέχεια από τη συνεδρίαση καθώς, όπως είπε ο επικεφαλής της, δεν θα μετέχει σε διαδικασίες όπου προστάζεται η ανυπακοή στους νόμους.

Πηγή : newsta.gr