Σκωπτική επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: «Φόρεσε σταυρό Χριστιανού»

2014-10-06 16:27
Σκωπτική επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: «Φόρεσε σταυρό Χριστιανού»

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήθελε να επισημάνει την υποκρισία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποδύεται ακόμη και τον χριστιανό προκειμένου να διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή

Σκωπτική επίθεση στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ. 

Φωτογραφίζοντας τον κ. Τσίπρα μίλησε για «χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό Χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου». Οι συνεργάτες του εξηγούσαν αργότερα ότι «ήθελε να επισημάνει την υποκρισία του κ. Τσίπρα ο οποίος «υποδύεται» ακόμη και τον Χριστιανό προκειμένου να διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και πριν από δύο εβδομάδες έγινε δεκτός από τον Πάπα στο Βατικανό σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το χριστεπώνυμο πλήρωμα και να άρει τις επιφυλάξεις τους ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η τακτική αυτή ενόχλησε τον πρόεδρο της ΝΔ που το επισήμανε στην ομιλία του στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του υποστηρίζοντας ότι η στροφή αυτή είναι υποκριτική. Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και ότι οι εξαγγελίες του είναι μία διαφορετική εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» του κ. Γιώργου Παπανδρέου. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ήταν φειδωλός στις εξαγγελίες τουν και περιορίστηκε να πει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και από τα μνημόνια στο τέλος του χρόνου, νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. 

Περιορισμένες εξαγγελίες 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις εξαγγελίες της ΔΕΘ για ρύθμιση των δόσεων προς τις εφορίες και τα δημόσια ταμεία, μείωση κατά 30% του πετρελαίου θέρμανσης, παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μειωμένη όμως κατά 30%, και μερική αποκατάσταση των ενστόλων. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να αναφέρει σε πόσες δόσεις θα ρυθμιστούν οι οφειλές αφού δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με την Τρόικα ενώ μίλησε για τον στόχο του μελλοντικά να μειωθεί και η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις πάντα υπό την αίρεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα το επιτρέπει.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για φέτος 1,6% για το 2015 3% και για το 2016 και 2017 4,5%. Αυτά όταν η Γαλλία καταγράφει έλλειμμα 4,3% και μεταθέτει την μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3% για το 2016 θέμα που έχει προκαλέσει σύγκρουση με την Γερμανία. Παρομοίως η Ιταλία θα έχει έλλειμμα 2,9% με τον πρωθυπουργό της όμως κ. Ρέντσι να δηλώνει προς την κα Μέρκελ ότι οι λαοί δεν είναι μαθητούδια για να κάνουν τα μαθήματά τους. Αν και το επιχείρημα ότι θα πρέπει να μειωθεί η πρόβλεψη για τόσο υψηλό πλεόνασμα της Ελλάδας όταν όλοι καταγράφουν έλλειμα είναι βάσιμο ωστόσο η ελληνική πλευρά απέφυγε να το θέσει κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αφού όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος “είμαστε ανοικτοί σε πολλά πεδία”. Αντίθετα η Τρόικα αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει το 2015 3% πλεόνασμα και απαιτεί ισοδύναμα για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς. 

Αρνητικό κλίμα για την χώρα 

Αρνητική όμως ήταν η εξέλιξη για την Ελλάδα και στην σύσκεψη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαικής Ένωσης όπου τελικά ο κ. Ντράγκι πέρασε την απόφαση να γίνονται δεκτά και τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομόλογα των ελληνικών τραπεζών. Υπήρξε όμως σύγκρουση καθώς ο Γερμανός τραπεζίτης ήθελε εξαίρεση μόνο της χώρας μας από την θετική πρόβλεψη της ΕΚΤ. Για να περάσει η θέση να γίνονται δεκτά και τα ελληνικά ομόλογα υπήρξε όρος η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα επιτήρησης από την Ευρώπη. Αν και η απόφαση θα προσφέρει ρευστότητα ενταφιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση. Με την τρόικα να κρατά αρνητική στάση και το Βερολίνο να αντιδρά σε κάθε πρόταση χαλάρωσης της λιτότητας στην Ελλάδα οι ελπίδες της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα και έξοδο από τα μνημόνια μειώνονται.

Η κυβέρνηση επαφίεται στον κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος όμως σύμφωνα με πηγές των Βρυξέλλων έβαλε πάγο στις προσδοκίες της χώρας κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Γιούνκερ είναι πάντα φίλος του πρωθυπουργού και φιλέλληνας αλλά εξελέγη με την πρόταση και στήριξη του Βερολίνου με το οποίο όχι μόνο δεν έρχεται σε σύγκρουση αλλά μεταφέρει εξωραισμένα τα κελεύσματά του. Ίσως έτσι εξηγείται και η ταύτιση του Μαξίμου με το Βερολίνο και όχι με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας που απαιτούν χαλάρωση της λιτότητας.

Πηγή : www.e-volos.gr