ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Ο Σαρκοζί μπλεγμένος σε σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής

2014-07-02 18:22

merkel-sarkozi

Με την κατηγορία της αθέμιτης άσκησης επιρροής, ένα σκάνδαλο που ξετυλίγεται σιγά – σιγά στη Γαλλία, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, ετέθη υπό κράτηση στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο Σαρκοζί έφτασε στις οκτώ το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αρμόδιας DCPJ στην Ναντέρ, ενώ την προηγούμενη ημέρα, είχαν ανακριθεί άλλα τρία άτομα για την ίδια υπόθεση, ο δικηγόρος του Σαρκοζί Τιερί Χέρτσογκ, και οι δικαστικοί Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ Πατρίκ Σασού.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, μετά από αποκάλυψη του ενημερωτικού ιστότοπου «Mediapart» τον περασμένο Μάρτιο, ότι η γαλλική Δικαιοσύνη είχε υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, οι οποίες σχετίζονταν με το γνωστό σκάνδαλο «Μπετανκούρ». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων είχε κατηγορηθεί, και τελικά αθωωθεί, ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της γηραιής ιδιοκτήτριας της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ,για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματα, τα οποία γίνονταν σε κρυφό αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας,ο δικηγόρος του,Τιερί Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί, ενώ σε ένα άλλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Monde, ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο. Από τον Φεβρουάριο, ο Σαρκοζί είναι άλλωστε στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2007, ο Σαρκοζί είχε δεχθεί χρήματα από τον Μουαμάρ Καντάφι. Το μεγάλο ερώτημα πάντως για τα γαλλικά ΜΜΕ ήταν αν οι αρχές θα υποβάλλουν τον Σαρκοζί στην «ταπεινωτική» δοκιμασία του να περάσει μια βραδιά στο κρατητήριο. Κάτι που δεν δίστασαν να κάνουν με τον δικηγόρο του και τους δυο εμπλεκόμενους στην υπόθεση δικαστές.

«Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν (εμπλεκόμενο στην υπόθεση του επιχειρηματία Ταπί) στον οποίο είχε επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του για να κοιμηθεί και να κάνει ένα ντουζ. Θα ήταν εντυπωσιακό αν ο Νικολά Σαρκοζί τύγχανε διαφορετικής μεταχείρισης» λένε δικαστικοί κύκλοι, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν ήταν και πολύ φυσιολογικό να αφήσουν δικαστές και δικηγόρο να περάσουν τη νύχτα «σε αυτό το αχούρι».

Πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η κράτηση του πρώην προέδρου; Ένα σενάριο είναι η αναστολή της κράτησης, μετά π.χ. από μια 12ωρη ανάκριση- και η συνέχιση της ανάκρισης την επόμενη ημέρα. Δεν αποκλείεται ο Σαρκοζί να εξεταστεί κατ” αντιπαράσταση με τους δυο εμπλεκόμενους δικαστές και τον δικηγόρο του.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε είτε να αφεθεί ελεύθερος, να του αποδοθεί ειδικό καθεστώς μάρτυρα, πράγμα που θα σημαίνει ότι δεν στοιχειοθετείται κάτι εναντίον του, αλλά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο δικαστικής εξέτασης. Θα μπορούσε πάντως να κληθεί για εξέταση ενώπιον δικαστών, αμέσως μετά την λήξη της κράτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρίνεται ένοχος, είναι όμως μια διαδικασία που ακολουθείται όταν ο δικαστής κρίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή του κατηγορούμενου (είτε ως δράστη, είτε ως συνένοχου) στα αδικήματα που του αποδίδονται. Η διαδικασία αυτή είναι σε γενικές γραμμές χρονοβόρα και διαρκεί κατά μέσο όρο ενάμισι χρόνο.

Πηγή : news.makedonias.gr