Πρόκληση της Άγκυρας εξέθεσε τον Βενιζέλο και παραλίγο να δημιουργήσει πρόβλημα σε Αθήνα-Λευκωσία

2014-07-08 15:54

Οι Τούρκοι κατέθεσαν έγγραφο στο οποίο μιλούσαν για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία» και ο Βενιζέλος δεν το πήρε χαμπάρι

 

Με μια πρωτοφανή πρόκληση η Άγκυρα άναψε φωτιές σε Αθήνα και Λευκωσία και εξέθεσε τον υπουργό Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλο.

Εμφανίζοντας το γνωστό αδιάλλακτο πρόσωπο της η Τουρκία κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής προεδρίας, ένα πολυσέλιδο έγγραφο (106 σελίδων), στο οποίο γίνεται λόγος για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Η φράση εξόργισε την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, η οποία κατηγόρησε τον Ε. Βενιζέλο «για απαράδεκτη αδράνεια». Ο υπουργός Εξωτερικών  αντέδρασε έντονα και προέβη σε πρωτοφανή ρηματική διακοίνωση της Αθήνας προς τη Λευκωσία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο στις ελληνοκυπριακές  σχέσεις αν δεν παρενέβαινε ο πρόεδρος της Κύπρου για να κλείσει το θέμα.

Τι έλεγε όμως το επίμαχο έγγραφο της Άγκυρας;

«Μέχρι να βρεθεί μια τελική και ισότιμη λύση στο θέμα της Κύπρου, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την αποδοχή των Ελληνοκυπρίων στους διεθνείς οργανισμούς. Αποδεχόμενη τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων να έχουν πρόσβαση στους Διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε το εσφαλμένο επιχείρημά τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία και να τους αποσπά από το σκοπό της διευθέτησης. Η Τουρκία θα δράσει σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της».

Επίσης στο έγγραφο η Άγκυρα αναφέρεται στις πρόσφατες έρευνες τις οποίες  πραγματοποίησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa, που έφτασε να πλέει 40 μίλια από τις ακτές της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ του νησιού και ισχυρίζεται ότι: «…ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας όπως αυτά συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και της Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Στους ισχυρισμούς της Τουρκίας γίνεται ακόμη λόγος ότι η θέση της Τουρκίας σε ότι αφορά το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει και ότι αυτή, δεν έχει να κάνει τίποτα με την αντίληψη περί «απειλής», ενώ ξεπερνώντας κάθε έννοια θράσους, συστήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφεύγεται «ο ευαίσθητος όρος απειλή» όταν γίνεται αναφορά στη Θαλάσσια Στρατηγική και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων στην περιοχή.

Αίσθηση επίσης προκαλεί στο ίδιο έγγραφο η αναφορά στην «Τουρκική Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», όπου σημειώνεται ότι: «παρά το γεγονός ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν την άρνηση της εθνικής τους ταυτότητας. Τη μη αναγνώριση του εκλεγμένου Μουφτή. Την εμπλοκή στις θρησκευτικά αυτόνομες περιουσίες, στην έλλειψη ίσης εκπαίδευσης όπως επίσης και στους μειονοτικούς παιδικούς σταθμούς».

Στο θέμα παρενέβη ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Τέρενς Κουίκ, ο οποίος με ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων,  δηλώνει: «…Έως πότε θα σιωπά η Ελληνική συγκυβέρνηση σε αυτές τις άθλιες προκλήσεις της Άγκυρας;».

Πηγή : www.exedra.gr