Προκαλεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ δεν έχουν καμία εγκυρότητα

2014-11-19 15:06

Προκαλεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ δεν έχουν καμία εγκυρότητα

Να σταματήσουν οι Κύπριοι τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεχνώντας πλήρως το γεγονός ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη περιοχή ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου όταν η τουρκική πλευρά δέσμευσε παρανόμως περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και απέστειλε το Barbaros.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία εγκυρότητα και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία: «Αν ορίσουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είπαμε πως θα στείλουμε πλοία μας. Τα βήματα που έκαναν δεν ωφελούν για τη λύση».

Συνεχίζοντας τις προκλητικές του αναφορές, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος έχει ίσα δικαιώματα με την Κυπριακή Δημοκρατία και παρατήρησε: «Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, η έρευνα για πετρέλαιο δεν είναι δείκτης καλών προθέσεων. Από τη μία, κι ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν το διάλογο για την ειρήνη, αν λέτε “ας συνεχίσουν οι έρευνες”, τότε πείτε στην “ΤΔΒΚ” το εξής : Ας διεξάγουμε από κοινού την έρευνα. Κι αν δε γίνει αυτό, να ιδρυθεί μια κοινή εταιρία, να γίνουν οι εργασίες, να διαμοιραστεί το εισόδημα».

Το αποκορύφωμα ήταν η συνέχεια της δήλωσης του κ. Τσαβούσογλου: «Αντ’ αυτού με τη δικαιολογία ότι στείλαμε το Babraros, αποσύρεστε από τις συνομιλίες»! Ουσιαστικά, δηλαδή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι βρήκαν αφορμή να αποσυρθούν από τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού όταν ξεκίνησαν οι προκλήσεις με τον πλου του Barbaros.

Κι όλα αυτά, μόλις λίγες μέρες πριν το προγραμματιζόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου και έχει ως στόχο την άμβλυνση των εντάσεων και την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο πάντως την Τετάρτη στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Παράλληλα και στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, θα συναντηθεί την Κυριακή στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβη Φεριντούν Σινιρλιόγλου.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Πηγή : www.reporter.gr