Ποιος τελικά θα διαδεχθεί τον Μπαρόζο στην Κομισιόν

2014-06-27 15:47
«Κλειδώνει» για Γιούνκερ - «Αμετανόητος» ο Καμερόν «Κλειδώνει» για Γιούνκερ - «Αμετανόητος» ο Καμερόν

«Πράσινο φως» για τον διορισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δώσουν-παρά τις έντονες ενστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον- οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τους άξονες της πολιτικής της νέας Κομισιόν που αναλαμβάνει έργο από την 1η Νοεμβρίου για τα επόμενα πέντε χρόνια, με έμφαση στην ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Ντ. Κάμερον έχει απαιτήσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την ανάδειξη του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην κεφαλή της Κομισιόν, καθώς τον θεωρεί υπερβολικά «φεντεραλιστή και παλιομοδίτη» για να μπορέσει να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση της ΕΕ, ακολουθώντας την γραμμή που επιθυμεί η Βρετανία η οποία προετοιμάζει δημοψήφισμα για έξοδο ή παραμονή της στην Ένωση.

Οι ενστάσεις του Κάμερον φαίνεται ότι προβάλλονται κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, μετά την εντυπωσιακή άνοδο του ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ, ενώ εδώ και μέρες, τα βρετανικά μέσα προαναγγέλλουν διπλωματική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον «περιθωριοποιημένο».

Η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σουηδία παρότι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον Γιούνκερ, δήλωσαν ότι θα τον στηρίξουν. Κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος σύμμαχος του Κάμερον σε αυτή την σταυροφορία, είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος όμως ενδέχεται να απέχει από την ψηφοφορία, όπως αναφέρει το euobserver.

Ακόμη όμως και αν οι δυο πρωθυπουργοί ψηφίσουν κατά, αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, αναφέρει το ethnos.gr.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η Βρετανία ενδέχεται να «απαντήσει» με άρνηση υπογραφής των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, κάτι που θα τα υποβαθμίσει σε μια απλή ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Βαν Ρομπάι είχε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν αύριο, ενώ οι διορισμοί στις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ θα αποφασιστούν αργότερα και μάλλον θα ακολουθήσει και δεύτερη σύνοδος εντός του Ιουλίου, προκειμένου να ληφθούν και οι υπόλοιπες αποφάσεις.

Σκληρό αναμένεται το παζάρι για τον διάδοχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, χωρίς όμως να αναμένεται άμεσα μια απόφαση, ενώ ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς προορίζεται για πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Πηγή : www.prismanews.gr