ΟΜΠΑΜΑ Δεν μας τρομοκρατούν οι αποκεφαλισμοί

2014-09-06 22:57

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ωσότου να μην αποτελεί πλέον μια δύναμη στη Μέση Ανατολή και να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από τους τζιχαντιστές. Αυτό δήλωσε χθες από το Τάλιν της Εσθονίας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

 
 

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους θα χρειαστεί χρόνος, λόγω του κενού εξουσίας στη Συρία, τον μεγάλο αριθμό των σκληραγωγημένων στη μάχη ανδρών που εντάχθηκαν σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και την ανάγκη να συναφθούν συμμαχίες με τις τοπικές σουνιτικές κοινότητες. "Ό,τι κι αν πιστεύουν πως θα πετύχουν αυτοί οι φονιάδες με τις δολοφονίες αθώων Αμερικανών όπως ο Στίβεν, έχουν ήδη αποτύχει. Απέτυχαν επειδή, όπως και όλος ο κόσμος, οι Αμερικανοί απορρίπτουν τη βαρβαρότητά τους. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν», πρόσθεσε. Αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι εξέτασαν το βίντεο της εκτέλεσης του Σότλοφ, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος μαυροντυμένος άνδρας με τη βρετανική προφορά που είχε σκοτώσει και τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ στις 19 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βίντεο είναι αυθεντικό.
Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ αποδεικνύονται ήδη αποτελεσματικοί. «Αυτοί που έκαναν το λάθος να βλάψουν Αμερικανούς, θα μάθουν ότι δεν ξεχνάμε, ότι φτάνουμε μακριά και ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη», τόνισε.
Η Βρετανία, από τη μεριά της, θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές της, ώστε να διασφαλίσει ότι και οι άλλες χώρες της ομάδας των 8 (G8, οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και η Ρωσία) θα τηρήσουν τη συμφωνία τους να μην καταβάλλουν λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Τέλος, στην ανακοίνωση πως ο αμερικανός δημοσιογράφος που εκτελέστηκε είχε και ισραηλινή υπηκοότητα προέβη χθες το Ισραήλ, μία πληροφορία που προφανώς δεν έδινε νωρίτερα στη δημοσιότητα, για να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ομήρου. «Ελεύθερο προς δημοσιοποίηση: Ο Στίβεν Σότλοφ ήταν ισραηλινός πολίτης. Η ψυχή του ας αναπαύεται», έγραψε στο Twiter ο Πολ Χίρσον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή : www.makthes.gr