Νέα αντιλαϊκά μέτρα στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τρόικας - υπουργείου Εργασίας

2014-11-04 16:05

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και τεχνικών κλιμακίων της τρόικα. Ασφαλιστικό και Εργασιακό βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών. Ειδικότερα, στο Ασφαλιστικό η επιδίωξη είναι να «κλείσει και η τελευταία χαραμάδα» νωρίτερης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη.

Αυτομάτως, αυτό σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικο τέκνο, αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αυστηροποίηση χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων κλπ, κατηγορίες που έβγαιναν νωρίτερα στη συνταξιοδότηση λόγω ειδικών συνθηκών. Παράλληλα, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμπαρασύρει και τις γενικές κατηγορίες των ασφαλισμένων, καθώς στο τραπέζι μπαίνει η κατάργηση της 15ετίας με 4.500 ένσημα ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η επιβολή της 20ετίας με 6.000 ένσημα, δηλαδή 5 χρόνια εργασίας και 1.500 ένσημα επιπλέον.

Με δεδομένη την υψηλή ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, είναι βέβαιο ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά πολλά χρόνια για χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ χιλιάδες θα είναι και αυτοί που θα εγκλωβιστούν χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη, καθώς θα τους λείπει αριθμός ενσήμων.

Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις και στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, καθώς ανά τρίμηνο θα γίνεται έλεγχος της πορεία των οικονομικών των επικουρικών ταμείων και με δεδομένη τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν μειώσεις που θα αυξομειώνονται ανά Ταμείο. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «χρυσώσει το χάπι» με το μανδύα των δήθεν αναλογιστικών μελετών που αναμένονται στα μέση, το αργότερο στα τέλη Νοέμβρη, μέσω των οποίων θα νομιμοποιηθούν οι προειλλημένες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Στο σκέλος των εργασιακών, στο επίκεντρο τίθενται οι «προσαρμογές» στο συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση το καθεστώς χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Παράλληλα για το δικαίωμα στην εργοδοσία να απαντά με ανταπεργία (λοκ άουτ) σε απεργία εργαζομένων επιχειρείται η «τρίπλα» της επιχειρηματολόγησης των εργοδοτών μέσω της δικαστικής οδού για την εφαρμογή του μέτρου.

Η κυβέρνηση για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αλλά και να αποπροσανατολίσει με τη λογική του «μικρότερου κακού», επιχειρεί να περάσει το «κυρίως πιάτο» των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων μέσω του κοινωνικού διαλόγου - απάτη και της «μελέτης» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Ειδικότερα, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και άλλων θεμάτων, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας θα προτάξει στην τρόικα την «αγαστή συνεργασία» με τους κοινωνικούς εταίρους και τα «θετικά αποτελέσματά της», όπως με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, για το οποίο «άναψε το πράσινο φως» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκριση ομαδικών απολύσεων στην «Ελληνική Χαλυβουργία Ασπροπύργου».

Στην τηλεδιάσκεψη την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εκπροσώπησε η γγ Άννα Στρατινάκη ενόψει της επικείμενης συνάντησης Βρούτση - Τρόικας.

Πηγή : www.902.gr