Με το βλέμμα στο Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία σενάρια για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-Τρόικα

2014-11-13 16:47

Με το βλέμμα στο Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία σενάρια για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-Τρόικα

Με την βαθιά πεποίθηση ότι «ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την Προεδρική Εκλογή του Φεβρουαρίου», ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε για μία ακόμη φορά σε γενναίο «άνοιγμα» προς τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτοντας το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

«Θεμέλιο η πολιτική συμμαχιών»

Με «σημαία» τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβάλλει στην επιτάχυνση των εξελίξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως στρατηγικό στόχο την πολιτική των συμμαχιών.

Δίνοντας τον τόνο, ζήτησε από τα στελέχη να προβληματιστούν σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν στιγμές, που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος».

Μάλιστα, η «αινιγματική φράση» του κ. Τσίπρα προκάλεσε ερωτηματικά, -για το ποιοι είναι οι «ασταθείς σύμμαχοι»-, και όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, τα «καρφιά» πήγαιναν μάλλον για τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με τους οποίους και είναι γνωστές οι διαφορές τους) ή ενδεχομένως και προς κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Διόλου τυχαία άλλωστε, και η φράση του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου για τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «όπου δεν συμφωνούμε, δεν είναι ανάγκη να τα λύσουμε όλα».

Τα τρία σενάρια για την διαπραγμάτευση

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, το λόγο- μεταξύ άλλων- έλαβε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά την εισήγησή του, και με φόντο τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας παρουσίασε τα τρία πιθανά «σενάρια», για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Σενάριο 1ο: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και το 2015

Πιο πιθανό σενάριο θεωρούν το να μην καταλήξουν σε διαπραγμάτευση με την τροίκα η κυβέρνηση και να συνεχιστεί και το 2015.

Σενάριο 2ο: Κυβέρνηση-Τρόικα τα «βρίσκουν» τώρα και ο Σαμαράς πάει για τους «180»

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως είναι πιθανό η κυβέρνηση να «πάρει κάτι» από τους δανειστές, -το οποίο στη συνέχεια θα μπορέσει να παρουσιάσει ως «ωραίο πακέτο»- για να «βοηθηθούν» για την συμπλήρωση των 180.

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση-Τρόικα τα «σπάνε» τώρα

Τέλος, ως απίθανο σενάριο, θεωρείται η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε πλήρη αποτυχία.

Πηγή : www.iefimerida.gr