Λοβέρδος: Λύση χωρίς κόστος στο πρόβλημα των κενών στα σχολεία

2014-11-06 15:37

Στα κενά σε όλα τα σχολεία αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για τις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία. Μάλιστα, ανήγγειλε ότι αύριο, Πέμπτη, θα γίνουν ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος «χωρίς επιπλέον κονδύλια».

Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε και κομματικές παρεμβάσεις στο χώρο των σχολείων και των καταλήψεων, ενώ επανέλαβε ότι στις περιπτώσεις που ξεπερνούν τις τρεις ημέρες, θα αναπληρώνονται οι διδακτικές ώρες σε αργίες και εκδρομές, όπως ορίζει ο νόμος.

«Είπαμε ναι στις κινητοποιήσεις, έχουν δικαίωμα οι  εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά πρέπει  να πούμε ναι και στους νόμους» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Πλήρης στήριξη σε Φορτσάκη

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ «παραβιάζεται συχνά από περαστικούς, απόλυτες μειοψηφίες που ανοίγουν την πόρτα και μπαίνουν,  τραμπούκους και περαστικούς που θεωρούν το δημόσιο χώρο προσωπικό τους χώρο. Όποιος όμως μπαίνει στο πανεπιστήμιο και το καταλαμβάνει παραβιάζει τη νομιμότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.  

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι κάνουμε στην εκπαίδευση, τα αποτελέσματα τα καταλαβαίνουμε μετά από 5 - 10 χρόνια, γι’ αυτό είναι απαραίτητη και θέλω να προσθέσω ότι δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση η κάλυψη των αναγκών της παιδείας» είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος του  Εθνικού  Συμβουλίου Παιδείας Σωκρ. Κάτσικας, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Αλ. Λυκουρέντζος, συνεχάρη την νυν ηγεσία του υπουργείου για την διάθεση αλλαγών στα δημοτικά σχολεία, όπου, όπως είπε, «διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση των πολιτών» και ζήτησε διαρθρωτικές αλλαγές στον τελευταίο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ σχετικά με τις διαδικασίες εκλογών διδασκόντων και την πληθώρα καθηγητών ΑΕΙ. Τέλος τάχθηκε υπέρ της βάσης του δέκα για την εισαγωγή.

Στην συνεδρίαση του ΕΣΥΠ δεν συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, συμμετέχουν όμως εκπρόσωποι των κομμάτων του κοινοβουλίου, εκτός από το ΚΚΕ.

Για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνει μια συνεδρίαση του ΕΣΥΠ τον Νοέμβριο, ενώ  θα ακολουθήσει ένας κύκλος συνεδριάσεων μέχρι τον Ιανουάριο. Στην συνέχεια θα συνεδριάσει ξανά σε Ολομέλεια το ΕΣΥΠ ώστε να συζητήσει την πρόταση για τις αλλαγές στο δημοτικό του υπουργείου Παιδείας που θα συνταχθεί στην συνέχεια σε νομοσχέδιο για να κατατεθεί στην ψήφιση στην Βουλή.

Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας την απουσία εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών από την συνεδρίαση, είπε ότι θα ήθελε να βρίσκονται όλοι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου γιατί «όλοι μαζί μπορούμε, μόνοι μας δεν καταφέρνουμε τίποτα».

«Βούλησή μας είναι η συνέχιση των αλλαγών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, παρεμβαίνουμε διορθωτικά σε όσα αφορούν την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά θα επικεντρώσουμε την παρέμβαση μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» είπε ο υπουργός.

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία  Εφη Καλαμαρά τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης και του διάλογου με όλη την κοινωνία στα θέματα που αφορούν στην Παιδεία. Πρόσθεσε όμως ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν την λήψη αποφάσεων. Και διαφώνησε με την φράση του υπουργού Παιδείας ότι θα συνεχιστούν οι αλλαγές των προηγούμενων  χρόνων, ενώ αναρωτήθηκε «ποια όργανα και επιτροπές της εκπαιδευτικής κοινότητας συναίνεσαν στο νέο λύκειο, το σχέδιο Αθηνά, τις μειώσεις εκπαιδευτικών».

Επίσης είπε η κυρία Καλαμαρά ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΕΣΥΠ αγνοήθηκε προκλητικά, κατ επέκταση η συναίνεση ήταν κάτι που δεν επιδιώχθηκε γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τελικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε επειδή έκρινε ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της να συζητηθούν θέματα που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως προτεραιότητες.

Πηγή : www.sofokleous10.gr