Κορυφώνεται η κοινοβουλευτική μάχη για τη «μικρή» ΔΕΗ με φόντο το δημοψήφισμα

2014-07-09 18:51


Oλοκηρώνεται σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Α' Τμήματος του κοινοβουλίου για το κρίσιμο νομοσχέδιο

Εν μέσω αλλεπάλληλων και αλληλοσυγκρουόμενων σεναρίων για το δημοψήφισμα, της αγωνιώδους προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 120 υπογραφές αλλά και της «κόντρας» που προέκυψε απροσδόκητα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Προέδρου της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Α' Τμήματος του κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τοποθετήσεις των κομμάτων κατά την πρώτη συζήτηση του σχεδίου νόμου επισκιάστηκαν πλήρως από την οργιώδη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, τα κομματικά επιτελεία και τα τηλεοπτικά παράθυρα.

«Πρέπει ή όχι να προσμετρηθούν οι διαφορετικές προτάσεις;», «οφείλει ή όχι να ανοίξει άμεσα την Ολομέλεια η κυβέρνηση;», «τι θα κάνει ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπράξουν με την Χρυσή Αυγή», «βγήκε ή όχι σε αντάρτικο ο Μεϊμαράκης;» είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν το πολιτικό σκηνικό.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το θέμα του δημοψηφίσματος θα απασχολήσει πιθανότατα και τη
σημερινή συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να λήξει αργά το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, αναμένεται η κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει τοποθέτηση και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ενεργοποιήσει και επίσημα την κατάθεση των τουλάχιστον πέντε διαφορετικών αιτημάτων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συζήτηση ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Πετράκος επισήμανε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά στην απόσχιση της ΔΕΗ με στόχο το ξεπούλημα της νέας καθετοποιημένης εταιρείας στα ιδιωτικά μονοπώλια» ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε αυτό το κοινωνικό έγκλημα. Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ προκάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να εκφραστεί ελεύθερα η λαική βούληση.

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απείλησε η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛΛ Ραχήλ Μακρή προκειμένου -όπως είπε- να αξιωθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που θα υποστούν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης ο κ. Κώστας Σκρέκας (ΝΔ) υποστήριξε τις διατάξεις του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα προκαλέσει και πτώση τιμών για τους καταναλωτές. Ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για «ύβρεις και απειλές» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ σημειώνοντας πωςχρησιμοποιούν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς πέρα από κάθε όριο πολιτικού πολιτισμού για να πλήξουν την κυβέρνηση.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, η κυρία Νίκη Φούντα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά χωρίς σχέδιο δράσης και δίχως εγγυήσεις προς τους καταναλωτές και εργαζόμενους. Ωστόσο, επισήμανε πως το κόμμα της είναι υπερ της απελευθέρωσης της ενέργειας όχι όμως με τον τρόπο που επιχειρεί να το κάνει η κυβέρνηση.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ξεκαθάρισε πως «διέξοδος είναι η δημιουργία ενεργειακού σχεδιασμού που να υποτάσσεται στην ικανοποίηση των λαικών αναγκών με κύρια προϋπόθεση την εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής».

protothema.gr