Ιταλία: Τουλάχιστον 200 εκατ. ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο

2014-08-11 15:58
Picture 0 for Ιταλία: Τουλάχιστον 200 εκατ. ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο

Η Ρωσία εμπόδισε την είσοδο φορτίων ιταλικού τυριού Grana Padano και ακύρωσε τις εξαγωγές αχλαδιών από τη Μόντενα λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να στοιχίσει στην οικονομία της Ιταλίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο σύνδεσμος αγροτικών επιχειρήσεων Coldiretti.

Η απαγόρευση της εισαγωγής συγκεκριμένων αγροδιατροφικών ειδών από κράτη τα οποία επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο εξαγωγές η αξία των οποίων είχε ανέλθει σε περίπου 228 εκατ. ευρώ το 2013, ανέφερε ο σύνδεσμος.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανησυχητική κλιμάκωση της σύγκρουσης, με έναν εμπορικό πόλεμο ο οποίος επιβεβαιώνει πως τα τρόφιμα είναι στρατηγικής σημασίας, πάνω απ' όλα σε περιόδους ύφεσης», ανέφερε ο Ρομπέρτο Μονκάλβο, ο πρόεδρος του Κολντιρέτι, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύνδεσμος.

Χθες Πέμπτη η Μόσχα ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής για ένα χρόνο ειδών όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Η Ιταλία, γενέτειρα παγκόσμια γνωστών ειδών διατροφής, εξήγαγε τρόφιμα και ποτά αξίας 34 δισεκ. ευρώ το 2013, εν μέσω κρίσης και της δυσκολίας της οικονομίας της να βγει από την ύφεση στην οποία ολίσθησε εκ νέου το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.

Οι ιταλικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Ρωσία είχαν συνολικά αξία 706 εκατ. ευρώ το 2013, ποσό που αποτέλεσε ιστορικό υψηλό, ενώ αυξήθηκαν κατά 1% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 παρά την αναταραχή στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση.

Πάντως τα ρωσικά αντίμετρα δεν συμπεριέλαβαν το αλκοόλ, κάτι που θα προστατεύσει τις εξαγωγές κρασιών και σαμπάνιας στη Ρωσία, που ανήλθαν στο 16% του συνόλου των προϊόντων που εξήχθησαν στη χώρα αυτή άπό την Ιταλία πέρυσι, σημείωσε ο σύνδεσμος Κολντιρέτι.

Το 2013 η Ρωσία εισήγαγε ιταλικά φρούτα και λαχανικά αξίας 72 εκατ. ευρώ, κρέας αξίας 61 εκατ. ευρώ, γαλακτοκομικά αξίας 72 εκατ. και ζυμαρικά αξίας 50 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο σύνδεσμος, προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν πλεονασματικές ποσότητες τροφίμων από άλλες χώρες που πιθανόν να διατεθούν στην αγορά της Ιταλίας ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ζημίες στους παραγωγούς.
Στο μεταξύ η Τσεχία ζητεί να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για να συζητηθούν τρόποι να μετριαστούν οι συνέπειες της απαγόρευσης των εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων από μέρους της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής Μποχούσλαβ Σομπότκα σήμερα.

«Η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει σε μια κοινή πορεία δράσης», είπε ο Σομπότκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο ίδιος επισήμανε ότι θα μπορούσαν πιθανόν να αναζητηθούν πόροι για την αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι θα πληγούν.

Το αίτημα αυτό πάει πιο πέρα από το τρέχον σχέδιο της ΕΕ να συγκληθεί μια συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων σε θέματα γεωργίας την ερχόμενη Πέμπτη 14η Αυγούστου.

Πηγή : www.voria.gr