ΘΡΙΛΕΡ με την επιστροφή της ΤΡΟΙΚΑ στην Ελλάδα! «Γρίφος» η ημερομηνία επιστροφής!

2014-11-14 15:56

troikapote
 

Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα. Δεν ξέρουν ούτε το πότε , ούτε μετά από πόσο χρονικό διάστημα.

«Δεν έχω ημερομηνία επιστροφής αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον. Η επιστροφή της εξαρτάται από την πρόοδο της Αθήνας, τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Όπως μάλιστα δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοικτά θέματα.

Από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί λύση ως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί Eurogroup.

Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν μόλις υπάρξει πρόοδος σε κάποια θέματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδας τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του έτους, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogroup – στα τέλη Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου.

Υπενθύμισε, εξάλλου, πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη – μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κομισιόν: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 8 Δεκεμβρίου

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα» από την πλευρά των κρατών – μελών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της εφαρμογής ορισμένων θεμάτων στο 2015.

Αν και παραδέχτηκε ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από νέα μέτρα στην πλάτη του ελληνικού λαού, καθώς οι δανειστές διατάσσουν, απαιτώντας όλο και περισσότερα, ενώ η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ υπακούει» σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

«Το παιχνίδι των λεονταρισμών και της ψευτολεβεντιάς είναι και αδιέξοδο και επικίνδυνο για τη χώρα», τονίζει το Ποτάμι, αναφερόμενο στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα και επισημαίνει ότι «το μήνυμα αυτό αφορά ιδιαίτερα και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει ότι δεν χρειαζόμαστε καμία μεταρρύθμιση και η λύση είναι η επιστροφή στο παρελθόν».

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε σχετική του ανακοίνωση, επιρρίπτοντας ευθύνες στη κυβέρνηση κάνει λόγο για «διαπόμπευση της χώρας στο πλαίσιο του θρίλερ «διαπραγμάτευση με την τρόικα»» και τονίζει ότι ασκείται ήδη από τον Ιούνιο «μια ανεύθυνη πολιτική, με όμηρο τη χώρα και κύριο σκοπό την κομματική διάσωση», όπως διαβάσαμε στο newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ.

Πηγή : www.makeleio.gr