Η Ευρώπη εξετάζει χορήγηση όπλων στους Κούρδους - Η Γαλλία έκανε την αρχή

2014-08-14 14:58

Κατεπείγον συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 15 Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί η κρίση στο Ιράκ, αλλά και στην Ουκρανία. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν και για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι η χορήγηση όπλων στους Κούρδους μαχητές του Ιρακινού Κουρδιστάν που πολεμούν ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε.

Αυτό που θα εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους. Σημειώνεται πως η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα δώσει όπλα στους Κούρδους, κάτι που ήδη κάνουν οι ΗΠΑ. Γαλλία και Ιταλία είναι οι χώρες που πιέζουν τις χώρες μέλη της ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο μέχρι σήμερα πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης αναφερόταν πως την Παρασκευή θα εξεταστεί το κουρδικό αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη αλλά σε «στενή συνεργασία με τις ιρακινές αρχές».

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως η κρίση στο Ιράκ έχει προσλάβει έναν χαρακτήρα «εξαιρετικά επείγοντα, με την με την κατάσταση να τίθεται εκτός ελέγχου». «Χρειάζεται σαφήνεια» όσον αφορά το ποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Κούρδων για να τους χορηγηθεί οπλισμός, ανέφερε.

Το Ιράκ υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε., ωστόσο υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία επιτρέπει να παραδίδονται υλικά που ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση. Ένα από τα ερωτήματα-κλειδιά είναι να διευκρινιστεί εάν αυτό αρκεί για να δοθεί οπλισμός που θα προορίζεται για τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Πηγή : tvxs.gr