Βερολίνο: Διαψεύδεται ο ρόλος του Άσμουσεν ως «σύνδεσμος» με ΣΥΡΙΖΑ

2015-01-16 09:48

Eάν πραγματοποιήθηκαν αυτές οι επαφές, ήταν σε ανεπίσημη μορφή, διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση

15 Ιαν 2015 - 14:23

Picture 0 for Βερολίνο: Διαψεύδεται ο ρόλος του Άσμουσεν ως «σύνδεσμος» με ΣΥΡΙΖΑ

Τις πληροφορίες που έφεραν τον υφυπουργό Εργασίας Γιέργκ Άσμουσεν ως συνδετικό κρίκο του ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική κυβέρνηση, διαψεύδουν από το Βερολίνο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εάν τέτοιες επαφές έλαβαν χώρα, ήταν ανεπίσημες και χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Άσμουσεν είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα Χριστούγεννα, εντούτοις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τέτοιες επαφές.

«Ο συνομιλητής μας στην Ελλάδα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση. Επίσημη εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιες συνομιλίες - εφόσον υπάρχουν, κάτι που δεν το γνωρίζω - δεν υπάρχει», είπε, διευκρινίζοντας, μάλιστα, πως δεν υπάρχει κάποια αρμοδιότητα γι’ αυτό το θέμα η οποία να προέρχεται από το προηγούμενο αξίωμά του κ. Ασμουσεν στην ΕΚΤ.

«Ο συνομιλητής της κυβέρνησης είναι, όπως ισχύει και για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η κυβέρνηση της χώρας. Και με αυτήν οι επαφές είναι πολύ στενές», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν ανεπίσημες επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το αν η Άγκελ Μέρκελ ήταν ενήμερη για τη φημολογούμενη συνάντηση, ο ίδιος επισήμανε πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι απολύτως ενήμερη για το συνολικό ζήτημα «Ελλάδα», αλλά και για τη συνεργασία με τη χώρα μας.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο Ντομινίκ Ερεντράουτ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τον κ. 'Ασμουσεν. «Δεν είναι εντεταλμένος για τις επαφές με την Ελλάδα. Είναι υφυπουργός Εργασίας. Είναι σαφές ότι κατά το παρελθόν, ως υφυπουργός Οικονομικών και ως στέλεχος της ΕΚΤ είχε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επαφές με την Ελλάδα και εάν αυτές οι επαφές συνεχίζονται, έχουν οπωσδήποτε ανεπίσημο χαρακτήρα. Αν υπάρχουν, δεν μπορώ να σας το πω. Μπορώ να σας ενημερώσω μόνο για τον ρόλο του υφυπουργού Εργασίας και σε αυτόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή» σημείωσε χαρακτηριστικά, αρνήθηκε, πάντως, να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Ενδεχόμενο νέας παράτασης του Μνημονίου

Εν τω μεταξύ, στη συζήτηση τέθηκε το ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος στήριξης για ακόμη δύο μήνες. «Θα ήταν υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο εξετάζουν τέτοια περίπτωση.

«Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί μια εικασία, μια υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, τις οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουμε συζητήσει εδώ σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ», κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

Πηγή : www.voria.gr