Απόρρητη έκθεση: Πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί από το κατοχικό δάνειο

2015-01-12 15:50

Την απόρρητη έκθεση για το ποσό που οφείλουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί, από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ, έχει στα χέρια της τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση.
Στην έκθεση των 160 σελίδων συμπεραίνεται ότι η οφειλή της Γερμανίας φτάνει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα». Πρόκειται για την έκθεση που παρέδωσε μετά από τρεις μήνες εργασίας η επιτροπή που είχε συστήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με επικεφαλής τον τέως γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου, Παναγιώτη Καρακούση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη μεθοδολογία που ακολούθησε η επιτροπή ελήφθησαν υπόψη οι πλέον συντηρητικοί υπολογισμοί, ενώ ο κ. Καρακούσης διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα και η οικονομία της τα χρόνια της Κατοχής, οι οποίες- ως απαίτηση- μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ.
Η έκθεση παραδόθηκε στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος θα την αποστείλει στον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και εκείνος με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η ολομέλειά του θα πρέπει να συνεδριάσει ώστε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση πώς να χειρισθεί το θέμα.
Πηγή : www.avatonpress.gr