Αποκλεισμένο παραμένει το κοινοβούλιο του Καναδά

2014-10-23 18:14
 

Έπειτα από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη και κόστισε τη ζωή σε έναν Καναδό στρατιώτη που φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα παραμένει ακόμη αποκλεισμένο το κτήριο του κοινοβουλίου του Καναδά. Νεκρός είναι και ένας από τους δράστες μέσα στο κτήριο της Βουλής του Καναδά.

Η χώρα μετά την πρωτοφανή επίθεση έχει τεθεί σε συναγερμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμη υπόπτου, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση του Καναδά (CBC).

Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε απαντήσεις αμέσως μόλις είμαστε σε θέση να το κάνουμε», προσέθεσε αναφερόμενος στην επίθεση που σημειώθηκε περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00, ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο η καναδική αστυνομία ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει για το εάν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτήριο της Βουλής και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτηρίου.

Μάλιστα η αστυνομία της Οτάβας ανακοίνωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε δύο μόνο περιοχές στην πόλη, στο Μνημείο των Πεσόντων και στο εσωτερικό και τα περίχωρα του κτηρίου του Κοινοβουλίου. «Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο όπως αρχικά μεταδόθηκε», επισήμαναν.


Καταδικάζει ο πρωθυπουργός του Καναδά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση στην Οτάβα και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. «Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και χαρακτήρισε ως άνανδρη την επίθεση.

«Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι έχει σημασία να συνεχιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου μας», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την ώρα της επίθεσης ο  πρωθυπουργός βρισκόταν εντός του κτηρίου και μιλούσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών. Στο άκουσμα τον πυροβολισμών ο Χάρπερ απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία. Ωστόσο πολλοί άλλοι κοινοβουλευτικοί παρέμειναν εντός του κτηρίου.

Πηγή : www.neakriti.gr