Ανταρτοπόλεμος ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και Αστυνομία

2014-11-18 16:15

Επεισόδια στα Εξάρχεια ξέσπασαν λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν στις 20:30 όταν μια ομάδα νεαρών, που είχαν φτάσει στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας, επιτέθηκε με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και καταδίωξαν τους νεαρούς με τη συνδρομή και μοτοσικλετιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει, ωστόσο, έκρυθμη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 70 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ σε αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων, τραυματίζοντας, μάλιστα, έναν εξ αυτών.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο δημοσιογράφοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα φωτορεπόρτερ της ιστοσελίδας  VICE τραυματίστηκε στην πλάτη και ένας δημοσιογράφος ο οποίος, επίσης, εργάζεται για το  VICE έχει τραυματιστεί στο χέρι και στο γόνατο.

Πάντως, αυτή την ώρα όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει από νωρίς το απόγευμα, είναι ανοιχτοί, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 25.000 πολίτες συμμετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 45 προσαγωγές.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18:20 το απόγευμα, η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ ο κύριος όγκος βρισκόταν στο ύψος του Ευαγγελισμού. Την ίδια ώρα, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, υπό τη «συνοδεία» ισχυρής αστυνομικής δύναμης, βρισκόταν στο Σύνταγμα, όπου συνεχώς συγκεντρωνόταν πλήθος διαδηλωτών.

Λίγο πριν τις 19:00, επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σημειώθηκαν στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαψε σημαίες και ήρθε σε συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, για να «απαντήσουν» στις πέτρες και τα αντικείμενα που δέχονταν. Το μπλοκ εν τέλει «κόπηκε στα δύο» από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Στις 17:45 είχε ξεκινήσει και η πορεία του ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία, με περίπου 10.000 διαδηλωτές να λαμβάνουν μέρος.

Περί τις 16:00, δε, στην αμερικανική πρεσβεία είχε φτάσει η αιματοβαμμένη σημαία, που συμβολίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία μετέφεραν μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μαζί με περίπου 300 άτομα.

Μάλιστα, προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν.

Εκατοντάδες πολίτες κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά ήταν τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους που θέλησαν να αφήσουν ένα γαρίφαλο, ενώ η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε με λουλούδια, ζωγραφιές μικρών παιδιών και μηνύματα για τα γεγονότα της εξέγερσης.   

protothema.gr