«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την αποκάλυψη της Realnews

2014-06-23 16:25

Το υπόμνημα δύο πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Realnews, προκάλεσε την αντιπαράθεση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

 
 

Στο υπόμνημα, οι Ζ. Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτης καταγγέλλουν μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών με στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης που αφορά στο ύψος του ελλείμματος του 2009.

Ο Γ. Ελενόπουλος, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Γ. Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καλύτερη απάντηση σε όσους ακόμα και σήμερα επιχειρούν να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους που επέφεραν θανάσιμο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, είναι η ίδια η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Προγράμματα Στήριξης και τα πεπραγμένα της τρόϊκας – Έκθεση που τόσοι προσπάθησαν να «θάψουν» στην Ελλάδα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει, παρά την υπερπροβολή της πριν την ολοκλήρωσης της, αλλά και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός του 2013, που ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το Νοέμβριο του 2012».

Παράλληλα, επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή: «Το κείμενο του Προϋπολογισμού φέρει την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και έλαβε την ψήφο του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η μοναδική συγκάλυψη, είναι αυτή που επιδιώκουν όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης πήρε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Μετά από πέντε χρόνια θυσιών και μεγάλων δυσκολιών για την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, κάποιοι αρέσκονται να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους αλλά και υπαίτιους για τις περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα. Η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ ή 36,5 δις ευρώ.

Πρόκειται για γεγονός που αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με διαφάνεια, για πρώτη φορά από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επικύρωσε η Eurostat, με τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία αποφεύγει να απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ και εξαπολύει βολές εναντίον του Γ. Παπανδρέου. «Αποτελεί απαράδεκτη πρακτική πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Χαρίλαου Τρικούπη επανήλθε και απάντησε στη ΝΔ. «Η ΝΔ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και του 2013 αναγνώρισε με την ψήφο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ότι το έλλειμμα της χώρας το 2009 ήταν στο 15,8% του ΑΕΠ, πράγμα που επικύρωσε τόσο η Εurostat όσο και η Έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τους λόγους που μπήκαμε στα μνημόνια. Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση».

Πηγή: real.gr