«Εμπλεξαν» τις γραμμές και τα μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ

2014-11-19 15:42

«Εμπλεξαν» τις γραμμές και τα μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εσωστρέφειας έρχονται για ακόμα μια φορά οι «κορυφαίοι» της Κουμουνδούρου, με θρυαλλίδα των… εξελίξεων την «πρόταση-πακέτο» του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη για συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά την οποία και δεν υποδέχθηκαν άπαντες με την ίδια διάθεση.

Γκρίνια από την «πτέρυγα Λαφαζάνη»

Τον τόνο έδωσε πρώτος όλων ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τόνισε με νόημα πως «Εγώ δεν σχολιάζω απόψεις συναδέλφων μου αυτό που βλέπω και είναι αντικειμενική πραγματικότητα είναι μια άλλη πορεία…Η συνεννόηση θέλει καλή πολιτική βάση δεν είναι θέμα καλών διαθέσεων ή δημοσίων σχέσεων».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια» και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος συζήτησης ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Συγκαλείται η Πολιτική Γραμματεία

Με φόντο τα παραπάνω και σε συνδυασμό πάντα με την επικείμενη επίσκεψη των στελεχών των κκ Σταθάκη και Μηλιού στο CITY του Λονδίνου, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν για αύριο άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ενδεικτικό των… παραπόνων, ήταν το εσωκομματικό κείμενο που απέστειλε ο Αλέκος Καλύβης, το οποίο «κυκλοφόρησε» μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, και που εστίαζε μεταξύ άλλων στην υποβαθμισμένη λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Καμία ενημέρωση για τις επαφές στο Λονδίνο

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σημειώνει: «Πληροφορήθηκα -μέσω του τύπου- ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα επαφών για αδιαμεσολάβητη σχέση με διεθνή κέντρα οικονομικής ισχύος και με τις αγορές(;). Δεν γνωρίζω να έχει απασχολήσει αυτή η συγκροτημένη πρωτοβουλία τα όργανα, η οποία προφανώς θα έχει ενεργοποιηθεί,αν κρίνω από τις συναντήσεις που έχουν γίνει . Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την έλλειψη γνώσης, που σαφώς υποτιμά και παρακάμπτει τα όργανα, είναι αναγκαίο -τουλάχιστον- να γίνει συγκεντρωτική και απολογιστική ενημέρωση με έκθεση που πρέπει να υποβάλλουν οι αρμόδιοι σύντροφοι και να αναπτυχθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα, τις τάσεις που διαμορφώνονται απέναντί μας και για το τι νέα ζητήματα ανακύπτουν για τον πολιτικό μας σχεδιασμό και την στρατηγική μας».

Οι 180 δεν αλλάζουν τα κριτήρια για τις συμμαχίες

Αντιδράσεις καταγράφονται και για το επίμαχο θέμα των συμμαχιών, πολλώ δε μάλλον μετά τα όσα έχουν ειπωθεί για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια, αλλά και με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη.

«Στο θέμα των συμμαχιών δεν καταλήξαμε στην Κ.Ε. Ωστόσο -χωρίς να προηγηθεί εσωτερική συζήτηση- μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις επανέρχεται το ζήτημα και δημιουργούνται τετελεσμένα. Για παράδειγμα προετοιμάζονται συναντήσεις ή ακόμη με δημόσιες τοποθετήσεις υποβαθμίζεται η στάση απέναντι στα μνημόνια σε σχέση με την αναβάθμιση του κριτηρίου να μην ψηφίσει κάποιος την επιλογή για πρόεδρο δημοκρατίας. Προφανώς είναι σημαντικός ο στόχος να μην πιαστούν οι 180 αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια για τις συμμαχίες. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι είναι ανάγκη αυτά τα ζητήματα όπως και η τακτική μας για να μην σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τα όργανα», σημειώνεται στο κείμενο.

Τέλος, λόγω και της έντασης που προκλήθηκε από την εσωτερική αλληλογραφία, κύκλοι του κ. Καλύβη σχολιάζουν ότι «Τα mails συνιστούν εσωτερική αλληλογραφία και η ανταλλαγή τους εντάσσεται στη συνήθη πρακτική. Τα ζητήματα που τίθενται - και που δεν είναι αυτά στα οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ - άπτονται της αρμοδιότητάς μου ως υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος».

Πηγή : www.iefimerida.gr