Σούπερ Λίγκα: Παραιτήθηκε ο αναπλ. πρόεδρος Στράτος Σωπήλης

2014-11-20 17:02

Την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της Σούπερλιγκας υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Στράτος Σωπήλης με σχετική επιστολή του στην οποία επισημαίνει ότι η επιθυμία του να συνάδει το ήθος με την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια δεν πραγματοποιήθηκε. 

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά την άρνησή της να υπογράψει την επιστολή που έλαβε από τη Λίγκα.

"Δεν θα ανεχθούμε μία νέα προσπάθεια χειραγώγησης του ιστορικότερου Συλλόγου, η οποία (προσπάθεια) απλώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των μελών που επιδιώκουν την ουσιαστική εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκείνων που την επαγγέλλονται για λόγους σκοπιμότητας", ανέφερε χαρακτηριστικά η πράσινη ΠΑΕ.

Η επιστολή Σωπήλη αναλυτικά:

«Αξιότιμα μέλη του Συνεταιρισμού, σεβόμενος την πλήρη εμπιστοσύνη που έχετε δείξει στο πρόσωπό μου με την εκλογή ως αναπληρωτή προέδρου της Superleague, στη μία και μοναδική μου δήλωση στις 2/7/14 ανέφερα ότι επιθυμώ να συνάδει το ήθος με αξιοπιστία και αξιοπρέπεια.

»Δυστυχώς, αυτή η προσδοκία μου δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν δύναμαι να συμμετέχω σε πράξεις παρεμβατισμού που οδηγούν σε θέατρο του παραλόγου», αναφέρει η επιστολή και καταλήγει…

»Θέτω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου στο Σώμα με την ελπίδα, υγιώς σκεπτόμενοι, σύντομα να πράξουμε όλοι τα αυτονόητα».

Ανακοίνωση ΠΣΑΤ κατά Σούπερ Λίγκας

Παράλληλα, την αντίδραση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου προκάλεσε το χθεσινό σχέδιο ανακοίνωσης της Σούπερ Λίγκας, που μεταξύ άλλων ζητούσε από τα ΜΜΕ «... να απέχουν από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που οδηγούν στη στοχοποίηση διαιτητών». Ο ΠΣΑΤ επισημαίνει ότι η ελευθεροτυπία, η ελεύθερη ενημέρωση και η ελευθερία λόγου και έκφρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και υπογραμμίζει ότι η πρόταση της Σούπερ Λίγκας αποτελεί λογοκρισία. «Είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε για συνεργασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε υποδείξεις ενάντια στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΣΑΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή το σχέδιο ανακοίνωσης της Super League και τις αναφορές στα ΜΜΕ για ρεπορτάζ, τα οποία οδηγούν σε στοχοποίηση διαιτητών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) επισημαίνει τα εξής:

Η ελευθεροτυπία, η ελεύθερη ενημέρωση και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτα, συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και βασικοί πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Επομένως, ουδείς δικαιούται να καλεί σε αποχή από δημοσιεύματα, διότι μια τέτοια πράξη στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου και αποτελεί λογοκρισία.

Οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στη συνείδησή τους και την κοινωνία και είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν την αλήθεια και να ενημερώνουν ελεύθερα και αμερόληπτα τους πολίτες. Για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον κανόνα αυτό, που αποτελεί βασική αρχή του κώδικα δεοντολογίας, υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα και η Δικαιοσύνη.

Η ενδεχόμενη στοχοποίηση κάποιων δεν προέρχεται από τον Τύπο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος εκ της αποστολής του να δημοσιοποιεί και να μην αποκρύπτει τα γεγονότα, αλλά από εκείνους που προβαίνουν σε πράξεις ή δηλώσεις με τέτοιο σκοπό.

Είναι προφανές ότι είναι καταδικαστέα κάθε μορφή και πράξη βίας απ΄όπου και αν προέρχεται και είναι επίσης προφανές ότι είναι απολύτως καταδικαστέα η επίθεση στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ, Χριστόφορο Ζωγράφο. Στο θέμα αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, διότι οι αθλητικοί συντάκτες έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα επιθέσεων. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, 12 αθλητικοί συντάκτες έχουν δεχθεί επιθέσεις, που δεν γνωρίζουμε αν συνδέονται και με δηλώσεις στοχοποίησης παραγόντων, οι οποίες κατά καιρούς έχουν γίνει κατά των εκπροσώπων του Τύπου.

Κατόπιν αυτών, ο ΠΣΑΤ καλεί άπαντες αντί να προβαίνουν σε δηλώσεις και ανακοινώσεις, να κάτσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε για συνεργασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε υποδείξεις ενάντια στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Τέλος, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι παραμένουμε αμετακίνητοι στις αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης και αμερόληπτης ενημέρωσης και καλούμε όλους τους αθλητικούς συντάκτες να έχουν αυτές τις αρχές ως μοναδικό γνώμονα, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Όλα αυτά αποτελούν δημοκρατικά κεκτημένα, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε».

Πηγή : www.kathimerini.gr