Πρώην επικεφαλής Deutsche Bank: "Υπήρχε σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα εκτός μνημονίου αλλά δεν το επέτρεψε η Γερμανία"!!!

2014-10-06 16:18
Πρώην επικεφαλής Deutsche Bank:

Ο κ. Άκερμαν εκτιμά ακόμη ότι «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων για την εξυγίανση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αλλά αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μια περεταίρω ολοκληρωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά θεσμικά όργανα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας, ο ελβετός τραπεζίτης σημειώνει πως «ο δρόμος της προς την ανάκαμψη είναι ακανθώδης. Η επιδείνωση της πραγματική οικονομίας ήταν όντως δραματική, ωστόσο και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν εντυπωσιακή.

Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εμφανίσει πλεόνασμα ήδη από το 2013, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα και η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πτώση μπορεί να αντιστραφεί μέσα από "εθνικές" μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμός με την παροχή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για όσο χρόνο απαιτηθεί».

Σημειώνεται πως ο δρ Γιόζεφ Άκερμαν θα βρεθεί στην Ελλάδα και στη Σαμοθράκη στις 11 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσει στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης.

Πηγή : www.eleysis-ellinwn.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com