Πρωταθλητές της αδήλωτης εργασίας Κυκλάδες, Επτάνησα, Κρήτη και Χαλκιδική

2014-08-13 18:33
Πρωταθλητές της αδήλωτης εργασίας Κυκλάδες, Επτάνησα, Κρήτη και Χαλκιδική

Χαλκιδική: 556 «προσλήψεις» σε μια εβδομάδα για να... γλιτώσουν τα πρόστιμα!

Tη γνωστή εικόνα «αρπαχτής» της τουριστικής σεζόν αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Υπουργείου Εργασίας σε 25 ενδεικτικές περιοχές. Τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τη συμβολή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διαπίστωσαν απότομη και εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων την περίοδο των ελέγχων.

Πρόκειται ασφαλώς για συγκυριακή συμμόρφωση των εργοδοτών που αναγκάζονται να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους για λίγες μέρες, προκειμένου να γλιτώσουν το... τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εμφανίζονται ως άρτι προσληφθέντες.

Οι περιοχές-πρωταθλητές των προσλήψεων τις ημέρες των ελέγχων είναι Χαλκιδική, η Σαντορίνη, η Μύκονος, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Νάξος, η Κατερίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελούν η Χαλκιδική και η Σαντορίνη. Την περίοδο των ελέγχων 17-22 Ιουλίου προσλήφθηκαν 556 άτομα ενώ την προηγούμενη μέρα, 16 του μηνός, είχαν προσληφθεί 42! Στη Σαντορίνη μεταξύ 12-17 Ιουνίου προσλήφθηκαν 541 άτομα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν προσληφθεί 79 και την επόμενη , στις 13 του μηνός 77.
Στη Μύκονο προσλήφθηκαν 305 άτομα, έναντι 42 της προηγούμενης μέρας. Στα Χανιά την περίοδο 25-28 Ιουνίου, που διεξήχθησαν οι έλεγχοι, προσελήφθησαν 261 άτομα ενώ στις 23 Ιουνίου είχαν απολυθεί 256!

«Η συμμόρφωση των εργοδοτώ» σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, «σε αρκετές περιπτώσεις συγκυριακή ή και προσχηματική, υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος και αντανακλά μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της "αρπαχτής" και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα "καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος". Αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει κορυφωθεί με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές της χώρας και σε δραστηριότητες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό».

Πηγή : www.e-volos.gr