Ολο το σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

2014-08-11 16:15

Σχέδιο για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών προς την εφορία μέχρι και σε 100 δόσεις έχει σχεδόν ολοκληρώσει η κυβέρνηση, που αναμένει τη συμφωνία της τρόικα για να το παρουσιάσει.

Σχέδιο για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών προς την εφορία μέχρι και σε 100 δόσεις έχει σχεδόν ολοκληρώσει η κυβέρνηση, που αναμένει τη συμφωνία της τρόικα για να το παρουσιάσει.

Το σχέδιο αφορά, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", τους 3.380.358 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και το 1.243.000 ασφαλισμένους με χρέη προς τα Ταμεία, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα ξεκινά από τις 24 και θα φτάνει τις 100. Χρονικός ορίζοντας για την οριστική εξόφληση των οφειλών θα είναι το 2023, ενώ αναμένεται ότι θα δοθεί ισχυρό εκπτωτικό κινητρο για εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το θέμα τέθηκε σε συζήτηση κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ωστόσο απάντηση δεν ελήφθη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν απορρίψει κι άλλες φορές στο παρελθόν παρόμοιες προτάσεις με το σκεπτικό ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα τέτοιο θέμα, οι οφειλέτες αποκτούν προσδοκία ότι θα προκύψει μια καλύτερη ρύθμιση, οπότε οι φόροι μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συνολικά 1,518 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία πέρσι, με το φοροκυνηγητό του Θεοχάρη να έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Ήδη φέτος μέχρι τον Ιούνιο έχουν μπει στο ταμείο 1,733 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Τα χρήματα όμως μπαίνουν στο κρατικό ταμείο όχι από τις ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων αλλά κυρίως από κατασχέσεις και από την άτυπη δυνατότητα που είχε δώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους να πληρώνουν έναντι ότι έχουν κάθε μήνα, χωρίς ρύθμιση.

Το σχέδιο που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:

1. Κλιμάκωση δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα οικονομικά του υπόχρεου. Θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.

2. Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες. Θα είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις,με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους έως και το 2023.

3. Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα50 ευρώ.

4. Κεφαλαιοποίηση οφειλών έως το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα συσσωρευμένα χρέη κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.

5. Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, η Φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

6. Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.

www.imerisia.gr