Μ.Λεπέν στη Le Monde : «Ελπίζουμε σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

2015-01-21 16:18
Σε «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» στις ελληνικές εκλογές δήλωσε ότι ελπίζει η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.
 
Η ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς και υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας το 2017 δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια
αντίφαση στην υποστήριξη ενός κόμματος το οποίο κινείται «μεταξύ Αριστεράς και Ακρας Αριστεράς», όπως σημειώνει η εφημερίδα.
«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, με τους λαούς να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνεργών της, των διεθνών χρηματαγορών», λέει η Λεπέν.
 
«Η θέση μας είναι απόλυτα συνεκτική. Αυτό δεν με κάνει αγωνίστρια της Ακρας Αριστεράς. Δεν συμφωνούμε σε όλο το πρόγραμμα μαζί τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Θα χαρούμε όμως με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει.
Προσθέτει ότι η νίκη του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
 
Η Λεπέν τονίζει, πάντως, ότι η υποστήριξή της σε μια «αντίπαλη» πολιτική οικογένεια είναι τακτική και ειδικού χαρακτήρα, ενώ εκφράζει την ελπίδα μέρος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, το πιο συντηρητικό, να αλλάξει στάση σε σχέση με την «απόλυτη υποστήριξη» προς την ΕΕ.
 
Ο Monde εκτιμά ότι η υποστήριξη της Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταξύ άλλων και τον χαρακτήρα της αποστασιοποίησης από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.
 
Η Λεπέν πρόσθεσε επίσης ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου «δεν υπάρχει ισοδύναμο με το Εθνικό Μέτωπο, την θέση μας την καταλαμβάνει η άκρα Αριστερά».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαρίν Λεπέν εστιάζει στην αριστερά της Αριστεράς. Κοιτάζει προσεκτικά τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος από τις αρχές του 2000.
Το 2003, έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Παρίσι, λέγοντας ότι το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης κάνει «καλές ερωτήσεις, αλλά (έχει) λάθος απαντήσεις». 
 
Αντιδράσεις από Δημ.Παπαδημούλη, ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία - Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Η δήλωση της Μαρίν Λε Πεν προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της ακροδεξιάς. Η δήθεν "συμπάθεια" της Λεπέν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψεύτικη και αηδιαστική» ανέφερε μέσω twitter.
Η ΝΔ εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε απομόνωση».
«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Λεπέν. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Λε Μοντ λέει ότι “επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών”!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Καταλήγοντας, η Ν.Δ. αναφέρει «ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Ευα Καϊλή σχολιάζοντας την δήλωση της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς δήλωσε: «Κι εμείς ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη αυτού του ακροδεξιού κόμματος. Αποφεύγοντας έτσι, την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών».
Ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν αποτελεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά το κόμμα και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι δεν δέχεται υποδείξεις «από το κόμμα του κ. Μπαλτάκου και του κ. Βορίδη».
Με αφορμή τη δήλωση στήριξης της Λεπέν και την επίθεση που ακολούθησε από τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Καταλήγοντας, το κόμμα απαντά ότι αρνείται τις υποδείξεις της Ν.Δ. «πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς».
 
 
Βήμα
Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com