Βριλήσσια - Ιστορικά στοιχεία

2010-11-28 22:42
Ιστορικά Στοιχεία

Αντιγράφουμε απο το blog 

metilexeis.blogspot.com

 

Οι λέξεις που έχουν κατάληξη -ηττός, -ισσός, είναι πανάρχαιες. Πρόκειται για προελληνικές, πελασγικές λέξεις.

Άξιο παρατήρησης είναι πως οι λέξεις με κατάληξη –ηττός, ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε όρη, ενώ οι λέξεις που λήγουν σε –ισσός, ανήκουν σε ποτάμια και πόλεις.
Έτσι έχουμε: Υμηττός, Λυκαβηττός, Αρδηττός, ακόμα και Γαργηττός.
Ο Γαργηττός, χωρίς ακριβώς να είναι βουνό, βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Υμηττού και Πεντέλης. Η πόλη απλώνεται σε υψόμετρο 190-374 μέτρων, έτσι που μοιάζει σχεδόν με ορεινή περιοχή. Άλλωστε, Η αρχαιότερη ονομασία της περιοχής «Γαργηττός» εμφανίζεται σε πληθώρα αρχαίων κειμένων και δηλώνει τις νότιες προσβάσεις του Πεντελικού όρους.
Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ο Γαργηττός ήταν αρχαίος λαϊκός ήρωας που κατοικούσε στις παρυφές του Βριλησσού (εναλλαγή των διπλών ταυ σε διπλό σίγμα, από -ηττός, σε -ησσός).
Η κατάληξη αυτή δηλώνει τόπο. Βριλησσός ή Βριληττός ήταν η αρχαιότερη ονομασία του Πεντελικού όρους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στους πρόποδές του βρίσκονται και τα σημερινά Βριλήσσια, τα οποία κρατούν ακριβώς τη συγκεκριμένη αρχαία ονομασία.
Βριλησσός σημαίνει "Ισχυρός Λίθος" από τα συνθετικά βριάω-βριώ: έχω ισχύν + λάας: πέτρα, λατομείο + κατάληξη που δηλώνει τον τόπο, δηλαδή: Η περιοχή ή ο τόπος με τη σκληρή πέτρα.
Το αχώριστο επιτατικό μόριο «-βρι» είναι συγκεκομμένος τύπος του βριθύς που δηλώνει βάρος ή δύναμη. Βριαρός (και βριαρής) είναι ο ισχυρός, ο στιβαρός και ο δυνατός, ο ρωμαλέος, ο χειροδύναμος. (Να θυμηθούμε τον γίγαντα Βριάρεω της Ελληνικής Μυθολογίας, έναν από τους Εκατόγχειρες, γιο του Ουρανού και της Γαίας).
Υπάρχει μια σύγχυση της ονομασίας του όρους αυτού, με έναν ποταμό της αρχαιότητας που παρουσιάζεται σε κάποια κείμενα με την ίδια ονομασία. Και εδώ ακριβώς φαίνεται πως τη διαφορά μεταξύ όρους και ποταμού την καθορίζει η ορθογραφία –ηττός (με ήτα για όρος) και –ισσός (με γιώτα για ποταμό).
Ορισμένοι μη γνωρίζοντας ακριβώς το αρχαίο κείμενο και τη γραφή που χρησιμοποιεί, συγχέουν τον ποταμό αυτό με τη μεγάλη ρεματιά που πηγάζει από τη σημερινή Νέα Πεντέλη, διέρχεται από τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια και χύνεται στο δήμο Χαλανδρίου.
Το όρος Βριλησσός, αναφέρεται σε κείμενα του Ηροδότου του Θουκυδίδη αλλά και του γεωγράφου Στράβωνα.
 
Λίγα λόγια για τα Άνω Βριλήσσια.
 

Η περιοχή περικλείεται από τις οδούς, Αναπαύσεως – Λεωφόρο Πεντέλης – Έλλης – Μυλοποτάμου (πρώην Καραϊσκάκη) και στη συνέχεια σαν φυσικό όριο τον Βριλησσό (ρέμα Άνω Βριλησσίων) μέχρι την οδό Αναπαύσεως.

 

Από παλιά έρευνα σε τοπογραφικούς χάρτες της περιοχής, σαν ονομασία του λόφου υπάρχει καταγεγραμμένη η ονομασία Μυρτιά (τοπογραφικός χάρτης του 1932).

 

Εξ’ ου και η πρώτη ονομασία του  Εξωραϊστικού Συλλόγου (Εξωραϊστικός Σύλλογος Μυρτιάς) που μετέπειτα μετονομάστηκε σε Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Βριλησσίων.

 

Κακώς λοιπόν ονομάζεται η περιοχή Πάτημα, σαν Πάτημα αναγράφεται στους παλαιούς τοπογραφικούς χάρτες, η περιοχή ανάμεσα στην οδό Αναπαύσεως και Βορείου Ηπείρου και φυσικά η περιοχή πάνω από το νεκροταφείο Χαλανδρίου, που ανήκει στον Δήμο Χαλανδρίου.

 

Αυτά, προς αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με την ονομασία της περιοχής μας, γιατί εμάς τους  Άνω Βριλησσιώτες μας ενοχλεί να ακούμε τη λέξη Πάτημα.

Αντιγράφουμε από το βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος Βριλησσίων το 1999 επί δημαρχίας Σταμάτη Λώλα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της κοινότητας Βριλησσίων, γράφει ο Ευτύχιος Νοτάρης γραμματέας της Κοινότητας από το 1954 έως το 1989, αναφερόμενος στον τότε Κοινοτάρχη Ηλία Μαντούβαλο :

 
 
<< Ξεκίνησε ένα σκληρό, μακροχρόνιο και νικηφόρο δικαστικό αγώνα ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, έχοντας αντιμέτωπους  τους Δήμους Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, που αντέδρασαν με σφοδρότητα στη διεύρυνση των ορίων της Κοινότητας, αρνούμενοι να εκχωρήσουν και το πλέον ελάχιστο τμήμα της εδαφικής τους περιοχής.
Το έτος 1955 με την 8/1955 απόφαση του ανωτέρω δικαστηρίου επεκτάθηκαν τα όια της Κοινότητας στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου, προς ανατολάς μέχρι την οδό Αγίου Αντωνίου και προς βορράν μέχρι την οδό Παρνασσού (ήδη Παύλου Μπακογιάννη) και το έτος 1960, με την 33/1960 απόφαση του δικαστηρίου τούτου, στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου προς βορράν μέχρι την περιοχή Άνω Βριλησσίων (Πάτημα) και προς δυσμάς μέχρι το ρέμα. Αποτέλεσμα των επεκτάσεων ήταν, να υπερεπταπλασιασθεί η αρχική έκταση της Κοινότητας από τα 670 στα 4850 στρέμματα που είναι και η σημερινή της έκταση,>>
Και για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, τα Άνω Βριλήσσια είναι απο την Αναπαύσεως και πάνω!!! Γιαυτό και λέγονται άνω, γιατί είναι ψηλά!!! 380 μέτρα υψόμετρο στη κορυφή, έχει και υψομετρικό στύλο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Όταν αντιγράφουμε απο την Wikipedia προσέχουμε λίγο, γιατί γράφονται ανακρίβειες, αυτοί που γάφουν εκεί πολλές φορές δεν ξέρουν τι γράφουν, άλλωστε απλοί χρήστες είναι, ας ρωτήσουμε αυτούς που ξέρουν. Είναι κρίμα ιστολόγιο που υποτίθεται ότι είναι τοπικό, να γράφει ανακρίβειες.