Η Γαλλία θα αναγνωρίσει κράτος στην Παλαιστίνη

2014-10-15 17:02

Μια ημέρα μετά το βρετανικό κοινοβούλιο.. που τάχθηκε υπέρ αυτής της αναγνώρισης.. ήρθαν και οι δηλώσεις του Λοράν Φαμπιούς.

 

«Λογικό είναι ότι η Γαλλία θα πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο μια συμβολική κίνηση.

Ειδικότερα όπως είπε η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης «εν ευθέτω χρόνο», όμως η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι «επωφελής για την ειρήνη» και όχι μόνο «συμβολική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μια ημέρα αφότου το βρετανικό κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ αυτής της αναγνώρισης σε ψηφοφορία του.

«Από τη στιγμή που λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη (του Ισραήλ και της Παλαιστίνης), θα χρειαστεί απαραίτητα μία αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, αυτό εξυπακούεται, είναι λογικό» υπογράμμισε ο Φαμπιούς ενώπιον των βουλευτών.

«Το μοναδικό ερώτημα που τίθεται είναι οι όροι (αυτής της αναγνώρισης) και πώς αυτό θα μπορούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Αυτό είναι που θέλουμε, δεν πρόκειται για θέμα συμβολισμού, αλλά το να είναι επωφελές για την ειρήνη» συνέχισε ο ίδιος ενώ επανέλαβε ότι «εν ευθέτω χρόνο θα υπάρξει σίγουρα μία αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης».

Επίσης ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στο πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια αναγνώριση.

«Έως σήμερα η ιδέα που έχει επικρατήσει είναι ότι η αναγνώριση πρέπει να συνδέεται με τη διαπραγμάτευση. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση καταστεί αδύνατη ή δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα, πρέπει προφανώς η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της» σημείωσε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων που διεξήχθησαν 9 μήνες υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατέληξαν σε αποτυχία τον περασμένο Απρίλιο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επαναληφθούν σύντομα.

Οι Βρετανοί βουλευτές διεξήγαγαν την Δευτέρα μια συμβολικής σημασίας ψηφοφορία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης επί μιας πρότασης που καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Η ψηφοφορία αυτή όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πηγή : www.parapolitika.gr

 

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com
Υλοποιήθηκε από Webnode