Απεργίες μόνο με 50% + 1: Η κυβέρνηση κόβει τα κονδύλια και τις άδειες στους συνδικαλιστές

2014-07-08 16:34

Πώς επιχειρεί να βάλει τέλος στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες η κυβέρνηση. Αντιδρά από τώρα το ΠΑΣΟΚΜε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί να φρενάρει την εύκολη λήψη για απεργίες η κυβέρνηση. Η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά της ανταπεργίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως το τέλος του 2014, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πρόκειται πάντως για αλλαγές που προκαλούν ήδη τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποτελέσουν εστία αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές έρχονται λίγες ημέρες μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ ύστερα από την απόφαση της ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει σε απεργία για την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" και ενώ η τρόικα πιέζει για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επήλθε με την κυβέρνηση κατά την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

«Θα πρέπει να τεθεί τέλος στις "απεργίες μειοψηφιών" και τα ανεξέλεγκτα δικαιώματα των συνδικαλιστών», τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

«Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργιών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις», υπογράμμιζε η ίδια πηγή.

Οι τέσσερις ανατροπές

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις

Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων.

Με την προωθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου.

Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και εργοδοτική πλευρά.

2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ)

Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων, την οποία προέβλεπε ο νόμος 330/1976 και την απαγόρευε ο νόμος 1264 το 1982. Το μέτρο αυτό ισχύει ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζομένους.

Η μορφή αυτής της χρηματοδότησης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο.

Στην Ευρώπη που αποτελεί πιλότο των όποιων αλλαγών, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας μέσω συνδρομών των μελών συνδικάτων.

4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών

Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών, κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών.

Το καθεστώς θα γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.

Η νέα συνδικαλιστική νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το κείμενο της αξιολόγησης αναφέρει ότι πρέπει να έχει προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 "διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αναγκαίες μεταβολές που θα φέρουν το ελληνικό πλαίσιο σε ευθυγράμμιση με τις καλές πρακτικές και σε πλήρη σεβασμό με τις διεθνείς συμβάσεις που εφαρμόζονται".

Πηγή: Τα Νέα

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com